Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

ZNANSTVENI KOLOKVIJ Dr. Josip Marčelić – jedan od najvećih preških sinova!

Znanstvenim kolokvijem U križu je spas/In cruce salus, Život i djelovanje dr. Josipa Marčelića, biskupa dubrovačkog 1894.-1928., u POU Dom na žalu u subotu, 2. rujna, u Preku je obilježena 95. godišnjica smrti dr. Josipa Marčelića.

Kolegij su organizirali Sveučilište u Zadru, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja, Općina Preko i Zadarska nadbiskupija – Župa Preko, a  program je počeo polaganjem vijenca na grob dr. Josipa Marčelića u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku.

U uvodnom dijelu znanstvenicima, predavačima, i brojnim Prečanima, obratili su se prof. dr. sc. Robert Bacalja, don Filip Kucelin, župnik Preka, Jure Brižić, mag. oec., načelnik Općine Preko, i mons. Roka Glasnovića, dubrovački biskup, koji je posjetitelje iznenadio, kako je rekao, ekskluzivom vezanom uz biskupa Josipa Marčelića.

-Nisam došao praznih ruku, da tako kažem, želio sam s vama podijeliti jednu snimku iz 1925. godine, za trajanja Feste sv. Vlaha, na kojoj je i biskup Marčelić, otkrio je biskup Glasnović.

Snimka traje 1.17 min, u vlasništvu je British Pathea, a naslovljena je For 577th Time, uz opis: “Po 577. put cijeli grad sudjeluje u vjerskoj procesiji u čast sv. Vlaha – ‘koji je spasio grad od kuge 1348. godine’. Dubrovnik, Dalmacija”.

U procesiji je bio i dr. Josip Marčelić, ondašnji biskup dubrovački:

Skup je pozdravio i načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji je ustvrdio da je biskup Marčelić zasigurno jedan od najvećih preških sinova te najavio, u njegovu čast, podizanje spomenika u središtu Preka.

Znanstveni kolegij zatim je podijeljen na dvije sjednice, na kojima su sudionici posjetitelje upoznali s manje-više nepoznatim pojedinostima iz prebogatog života biskupa Marčelića.

Izlaganja su održali doc. dr. sc. Ante Gverić iz Državnog arhiva u Zadru, izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja s Odjela za povijest
Sveučilišta u Zadru, s. M. Emila Barbarić iz Družbe Kćeri Milosrđa, dr. sc. Vinicije Lupis iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Dubrovnik, izv. prof. dr. sc. Diana Sorić i doc. dr. sc. Teuta Serreqi Jurić s Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Ante Sorić iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II., doc. dr. sc. Elvis Ražov s Teološko-katehetskog odjela  Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Grozdana Franov Živković iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, doc. dr. sc. Šime Marcelić s Odjela za ekologiju agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, mr. sc. Ivica Vučak iz Hrvatskoga društva za povijest medicine HLZ-a, prof. dr. sc. Robert Bacalja s Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru te doc. dr. sc. Sofija Sorić s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

Josip Grgur Marčelić rođen je u Preku 23. ožujka 1847., a umro u Dubrovniku 31. kolovoza 1928. Zaslugom biskupa Marčelića sagrađene su crkve u Smokvici, Račišću, Majkovima, Vitaljini, Gornjem Brgatu, Osojniku, Dubi Pelješkoj i Trpnju.

Obnovio je i Dubrovačku katedralu postavljajući veliki oltar s jubilarnim križem, kipove sv. Josipa i sv. Vlahe te deset kipova na krovu katedrale, djelo kamenoresca Marina Radice iz Korčule. Obnovio je i glavni oltar te na zid iza oltara ugradio Tizianov poliptih Marijina Uznesenja, a dao je napraviti i novu propovjedaonicu te kipove sv. Ane i sv. Katarine kao i oltarić s kipom sv. Antuna, također djelo kamenoresca Marina Radice.

Biskup Marčelić bio je glavna podrška i pomoć bl. Mariji Petković za utemeljenje njezine Družbe Kćeri Milosrđa. Na njegov poticaj Petković je 1919. godine postavila temelje redovničke zajednice Kćeri Milosrđa, a godinu dana poslije utemeljila je Družbu.