Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Nakon Preka, izložba ilustracija “Bijele ribice lavandijerice” predstavljena u Zadru

U Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, u srijedu, 23. kolovoza otvorena je izložba ilustracija i slikovnica “Bijele ribice lavandijerice – Priča o preškim praljama” renomirane akademske slikarice Manuele Vladić-Maštruko.

Projekt je nastao prošle godine u suradnji umjetnice s Etnološkim odjelom Narodnog muzeja Zadar, Gradskom knjižnicom Zadar, Općinom Preko, Udrugom Arte Insula Zadar i Udrugom žena Luzor iz Preka, a održan je u sklopu manifestacije Dani europske baštine 2023., koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

-Projekt “Bijele ribice lavandijerice” imao je izniman utjecaj na očuvanje kulturnoga i povijesnoga blaga otočnog života dalmatinskoga kraja i mjesta Preka i lokalni stav prema kulturnoj baštini te ima potencijal za široku primjenu diljem Europe, kazao je, uz ostalo, na otvorenju prof. dr. Robert Bacalja, urednik slikovnice/knjige “Bijele ribice lavandijerice”.

Istaknuo je kako je u lokalnoj zajednici projekt zaživio kao važan dokaz trajanja i opstanka otočnog čovjeka te primjer i poticaj dokaza identiteta za druge zajednice jer potiče društvenu suradnju i uključenost – što je danas značajnije nego ikada prije.

Manuela Vladić-Maštruko je svoj bogati i plodonosan umjetnički rad, osim u slikarstvu, ostvarila u različitim multimedijalnim i vizionarskim projektima. I u ovome se pojavljuje kao kompletna autorica slikovnice u kojoj poetično sjedinjuje tekst i sliku te istražujući i prezentirajući našu tradicijsku baštinu potiče i budi uspomene.

Slikovnica je nadahnuta i posvećena praljama iz Preka – preškim lavandijerama i njihovom tragičnom stradanju 1891. godine u olujnom moru. Izložbom ilustracija i predstavljanjem slikovnice govorimo o kulturnoj i tradicijskoj baštini otoka Ugljana, mjesta Preka i otočića Galevca te grada Zadra s kojim su ovi otoci uvijek bili tijesno povezani.

Autorica se u realizaciji ovog projekta posvetila višegodišnjem istraživačkom, spisateljskom i ilustratorskom radu te stvorila kompleksno autorsko djelo namijenjeno svim uzrastima.

-Riječ je o velebnom projektu koji je u kulturnom i društvenom smislu obilježio cijelu prošlu godinu u Preku, a sa zadovoljstvom mnogih Prečana sada se predstavlja i u Zadru. Prečani svake godine na Dušni dan, 2. studenoga, oživljavaju sjećanje na stradanje 16 lavandijera, a upravo je Manuela Vladić-Maštruko inicirala da se 130. obljetnica 2021. godine obilježi puštanjem u more papirnatih lampiona, rekao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

“Motivi ilustracija prikazani su filigranskim pismom, a njihovo ozračje vodi nas u prošlo doba; u svakom novom prizoru, novoj avanturi građenoj sitnim tkanjem priče u traganju za unutarnjim rasporedom, ritmom i harmonijom. Ruka umjetnice preobražava crtež u čistu organsku formu, ljepotu spletova koralja. Detalji poput vezenog ornamenta na bordurama nošnji prikazuju život mora, školjke, vjetar koji pokreće more, podvodni svijet, ribice, ljude i život na otoku i postavlja ih nasuprot opisa života u gradu”, stoji, među ostalim, u uvodniku kataloga izložbe.

Otvorenje izložbe uveličao je nastup Udruge žena Luzor iz Preka.

Izložba “Bijele ribice lavandijerice – Priča o preškim praljama” može se razgledati do 30. listopada, a ulaz je slobodan.

Fotografije Vojin Maštruko