Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Izložbom “Kolo života” Udruga Điran sačuvala još jedan dio povijesti Ugljana

Vrijedna i uvijek aktivna Udruga Điran iz Ugljana darovala je svojim sumještanima, ali i svima koji posjećuju i vole Ugljan, još jednu izložbu starih fotografija.

Svojevrstan povratak u prošlost, nazvan “Kolo života”, otvoren je u nedjelju navečer u Domu kulture Ugljan, gdje su izložene crnobijele fotografije nastale 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća.

Svaka fotografija donosi jednu priču i otvara novu perspektivu sadašnjim generacijama stvarajući tako metaforičko kolo života.

-Nakon izložbe fotografija na kojoj smo vidjeli koliko je Dom kulture značio mjestu i mještanima, sada smo se fokusirali na ljude, nošnje i običaje sredinom 20. stoljeća. Nije bilo jednostavno prikupiti sve te fotografije, ali bili smo uporni i sada zadovoljni ostvarenim, rekla je na otvorenju predsjednica Udruge Điran Ingrid Vukić.

Fotografije otkrivaju kako je, primjerice, izgledala radna odjeća, a kako je bilo kad se obukao najbolji veštid.

-Svaka fotografija ima svoju priču i većina njih je sretna. Nažalost, ima i tužnih, ali sve je to dio ugljanske povijesti koju treba čuvati i njegovati kako ne bi nestala u zaboravu, istaknula je Marina Belić Telac, voditeljica Turističko-informativnog centra Ugljan.

Direktor Turističke zajednice Općine Preko Ivan Košta, koja je sudjelovala u organizaciji izložbe, ustvrdio je da ovakvim projektima Udruge  Điran uvid u bogatu ugljansku prošlost i baštinu dobivaju i Ugljanci i brojni turisti koje podjednako zanima naša povijest.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Basket klapa otoka Ugljana.

Izložba se može razgledati do 31. kolovoza svaki dan od 19.30 do 21.30.