Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Srdela Dela poručila najmlađima u Preku da su najveće bogatstvo čitavog svijeta

Teoretičari pisane riječi tvrde da je pisanje slikovnice avantura koja nema nužno sretan kraj. Štoviše, slikovnica može biti “greben na koji se vrlo lako može nasukati svaki pisac koji ne poštuje njezinu dušu (i njezina pravila)”.

Sudeći po interesu i prijemu najmlađih slikovnice “Putovanje srdele Dele”, autorica teksta Sarah Stručić pogodila je “u sridu”. Priču su prihvatila i djeca, kojima je namijenjena, i roditelji i bake i svi “veliki” u njihovoj pratnji na promociji u nedjelju navečer u POU Dom u Žalu u Preku.

Prema vlastitim riječima, kroz priču o maloj srdeli Deli autorica je nastojala povući paralelu s Kalima – naizgled malim, običnim mjestom, koje je zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj tradiciji uspjelo postati najribarskije mjesto na Jadranu.

-No ipak, ovo je u konačnici priča za djecu i stoga je moja najveća želja bila pokazati upravo njima, našim najmlađima, da to što su mali, ne znači da nisu bitni. Jer baš kao što su Dela i ostali stanovnici mora njegovo bogatstvo, tako ste upravo vi, djeco, bogatstvo čitavog svijeta!, poručila je Sarah Stručić.

Izdavač slikovnice je Općina Kali, koja je za ovaj projekt osigurala stopostotno financiranje iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem natječaja LAGUR-a Plodovi mora. Slikovnica je tiskana u nakladi od 250 primjeraka, a nakon promocije u Kalima i Preku, “Putovanje srdele Dele” predstavit će se ovoga ljeta i u Zadru.

Slikovnicu je ilustrirala Nejra Turčinović, a nakladnik je obrt Shtorija iz Zadra.

Uz autoricu, u programu predstavljanja sudjelovali su Ina Kolega, direktorica TZO Kali, i kao moderator Ante Župan.