FEŠTA LJETA Svi putovi u nedjelju vode na Silbu!

FEŠTA LJETA Svi putovi u nedjelju vode na Silbu!

U nedjelju, 13. kolovoza, ususret blagdanu Vele Gospe, na otoku Silbi održava se događanje koje predstavlja vrhunac turističke sezone. Izvorna folklorna skupina priprema plesni nastup, igrat će se seoske igre, a glazbeni repertoar upotpunit će poznata splitska grupa TBF The Beat Fleet.

U sklopu ‘’Silba Vibra 2023.’’ programa koji se na otoku Silbi provodi od ožujka pa sve do kraja listopada, ove se nedjelje održava manifestacija ‘’Dani Silbe 2023.’’.

Izvorna folklorna skupina ‘’Silba’’ svake godine organizira najveću feštu ljeta, a za ovu su godinu pripremili pravu glazbenu poslasticu – splitsku grupu TBF i mladi DJ duo Glazbena kuhinja koji će sve prisutne zabavljati funky ritmovima do dugo u noć.

U kulturnom dijelu programa predstavit će se dječje i odrasle plesne skupine, a program manifestacije vodit će poznata RTL-ova novinarka i voditeljica Nikolina Radić.

KAKO DO SILBE?

Organizatori pozivaju sve otočane zadarskog arhipelaga da brodicama dođu na feštu, a posjetiteljima iz Zadra da dođu jednom od brojnih katamaranskih linija.

Za sve posjetitelje iz Zadra koji žele doći na jednodnevni izlet i ostati na fešti moguć je dolazak u idućim satima:

Nedjelja ujutro, u 8.45 sati, katamaranom Princ Zadra (agencija Miatours) s Poluotoka;

Nedjelja prijepodne, u 9.00 sati, trajekt Lastovo (Jadrolinija) iz Gaženice;

Nedjelja poslijepodne, u 16 sati, katamaran Krilo Lux (Krilo Kapetan Luka) s Poluotoka,

Nedjelja navečer, u 19.30 sati, katamaran Princ Zadra (agencija Miatours) s Poluotoka.

Za smještaj nema brige jer je povratak u Zadar moguć u ranim jutarnjim satima katamaranom Princ Zadra koji iz luke Žalić kreće u Zadar u 05.52 sati. Oni koji imaju mogućnost prenoćiti mogu se vratiti u ponedjeljak, katamaranom Krilo Lux, koji iz Silbe kreće u 10.30 sati.

SILBA VIBRA 2023. – Program bogat kulturnim, edukativnim i sportsko-rekreativnim aktivnostima

Silba Vibra program provodi se od ožujka do studenog 2023. godine u organizaciji Izvorne folklorne skupine ‘’Silba’’ te partnera Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine ‘’Samotvorac’’ i Kluba daljinskog plivanja ‘’Silba’’, a sadrži niz sportsko rekreativnih, kulturnih i edukativnih događanja.

Dosad su u sklopu projekta provedene iduće aktivnosti: akcija čišćenja parkića ispred škole, akcija uređenja puteva od groblja Sv. Marka do porta Sv. Ante, trodnevna škola jedrenja, trodnevna škola plivanja, edukacije ”Ljekovito i aromatično bilje otoka Silbe”, ”Kako zaštiti otok Silbu od požara?” i ”Putovanje kroz prošlost otoka Silbe: Spomenici kulturne baštine” te 12. turnir u igri Šibice.

U navedenim aktivnostima sudjelovalo je više stotina polaznika, a aktivnosti je predvodilo nekoliko desetaka volontera koji su u pripremu, organizaciju i provedbu događanja utrošili više od tristo volonterskih sati.

Nastavak programa u kolovozu i rujnu: Toreta Open Water – Finale ACI CRO CUP prvenstva Hrvatske u daljinskom plivanju

U tijeku su škola jedrenja vol. 2 i škola silbenskih plesova, a u kolovozu se još očekuju škola plivanja za djecu plivače vol. 2, Bukalin – natjecanje u boćanju, Čovječe ne ljuti se sa živim pijunima – igra koja se ove godine prvi put održava i koja će oduševiti male i velike te edukacija ‘’Zaštita vodnih resursa otoka Silbe’’, dok se u rujnu očekuje Toreta Open Water plivački maraton u sklopu kojeg se održava finale ACI CRO CUP prvenstva Hrvatske u daljinskom plivanju.

Informacije o svim događanjima mogu se dobiti putem mail adrese ifs.silba@gmail.com ili na broj telefona +385912346254 (Paula, voditeljica projekta).

Aktivnosti programa ‘’Silba Vibra 2023.’’ sufinancirane su sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva turizma i sporta, Zadarske Županije, Grada Zadra i Turističke zajednice mjesta Silba.