Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Proslava pola stoljeća života priješke generacije 1973.

I ove godine u Preku se okupila generacija pedesetogodišnjaka na proslavi svojeg jubileja, pola stoljeća života.

Tradicija je to koja datira od davne 1983. godine, kada je na poticaj pok. prof. Mira Sorića slavila prva generacija Prečana koja je molitvom, pjesmom i zajedničkim druženjem obilježila svoj okrugli rođendan.

Na ovogodišnjem generacijskom susretu pedesetogodišnjaka, koji se održao 5. kolovoza, bilo je 27 Prečana. Među njima su bili oni koji su rođeni i žive u Preku, ali i oni koji su rođeni izvan Preka i žive diljem Hrvatske ili su vjenčanjem promijenili mjesto boravka pa ne žive više u Preku a uvijek mu se rado vraćaju u svakoj mogućoj prigodi i tako potvrđuju neraskidivu vezu, trajnu povezanost i identitet svoga podrijetla.

Slavljenici su se okupili u dvoru ,,kod časnih“, a potom je uslijedila sveta misa na kojoj je don Filip Kucelin uputio posebno poticajne riječi svima okupljenima da ,,uvijek ostanu vjerni svome podrijetlu, prepoznati kao pravi Prečani, ponajprije kroz štovanje naše zaštitnice Gospe Luzarice“. Nakon svete mise na groblju je uslijedila molitva za pok. Elvisa Gregova, preminulog člana generacije.

Tradicionalnim zajedničkim fotografiranjem na Magazinu te kod spomenika priješkim lavandijerama i šetnjom preko Mula, uz pjesmu  prigodno se slavlje nastavilo u Konobi Barbara do kasno u noć.

Žao nam je jedino onih koji na naš zajednički dan ipak nisu mogli biti s nama zbog osobnih obaveza, ali su u mislima sigurno bili. Dojmovi s proslave sigurno će se još dugo prepričavati sa željom da se generacija okupi ponovno za 10 godina kada će slaviti kao šezdesetogodišnjaci, poručili su slavljenici.