Dom na žalu bio je pretijesan za sve ljubitelje rada slikarice Tisje Kljaković Braić

Dom na žalu bio je pretijesan za sve ljubitelje rada slikarice Tisje Kljaković Braić

Prostrana galerija Dom na žalu u Preku u ponedjeljak navečer bila je pretijesna za sve štovatelje i ljubitelje rada slikarice i spisateljice Tisje Kljaković Braić iz Splita.

Pola sata prije službenog otvorenja izložbe “Oni” publika je željela ući u dvoranu, upoznati Tisju, razgledati duhovite karikature sredovječnoga bračnog para, crtice iz svakodnevnog života koje svi živimo unutar četiri zida.

Otvorena, nepretenciozna i duhovita, kao i njezini radovi, Tisja Kljaković Braić spremno je potpisivala knjige “Oni”, “Oni 2” i “U malu je uša đava”, popularne i prihvaćene gotovo kao i karikature o Njima koje na Facebooku prati 80.000 ljudi.

Zapravo je teško povući granicu između Tisjinih knjiga i karikatura ili, pak, slika na drvetu, također izloženih u Domu na žalu, za koje umjetnica kaže da su preteča priča o omiljenom bračnom paru u karikaturama. A da je tome tako, govori podatak da, primjerice, knjiga “U malu je uša đava” već tri godine drži prvo mjesto na popisu najprodavanijih hrvatskih izdanja (prema podacima hrvatskoga portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena).

Na likovni rad Tisje Kljaković Braić osvrnula se mlada povjesničarka umjetnosti i galeristica u Amsterdamu Nika Dobrić:

“Ona i On sačinjeni su od svega par linija; Ona s fizičkim karakteristikama Vilendorfske Venere i stavom matrijarhalne vladarice te On, viši ‘za glavu’ od nje i s nepokolebljivim ‘pusti me stat’ stavom. Osim njihovih tijela i lica, krajnje je reduciran i svijet oko ‘Njih’, uglavnom natuknut pojedinim komadom namještaja ili potezom boje. Ovi crteži tj. karikature veoma su pojednostavljeni ne samo vizualno nego i tematski; svaki promatrač razumijeva sadržaj kroz svega jednu rečenicu ili pokret”.

-Ako, pak, pogledamo slike, vidimo da je stvar slična, ali i donekle drukčija. Na njima su ponekad čak dvije trećine površine prekrivene oblacima, brodovima, ili stablima; a ‘Oni’ su postali sitni, čak pomalo beznačajni. Sićušni ‘Oni’ kao da besciljno lebde u polusnu od jedne do druge slike, a ipak, promatrač i dalje razumije njihovu bit. Smatram kako upravo tematski i vizualni minimalizam doprinose sveukupnom uspjehu – jer, u krajnje nedefiniranom svijetu crteža lako je definirati onaj vlastiti, Njihova kuhinja ubrzo postaje Mojom, Oni postaju Ja. U većini Tisjinih karikatura pronalazim sebe i svog partnera, pokazujem mu ‘pa to smo mi!!’, a onda shvatim kako istu reakciju imaju i drugi ljudi. Najjednostavniji dokaz te ‘iste reakcije’ je brojka od gotovo 80 tisuća pratitelja na Facebooku, koji također označuju svoje bolje polovice u komentarima ispod pojedinih crteža te pišu ‘totalno ja’ ili ‘totalno ti’, kazala je Nika Dobrić.

Duhovitim upadicama na riječi Nike Dobrić, osvrnula se i Tisja Kljaković Braić, koja je naglasila da joj je jako važno što njezin rad ima veliku publiku koja nije likovna.

-Meni to laska jer je to crtež, koji je kroki, umjetnički. Sad kad je sve dovedeno do savršenstva, kad se boja kompjutorski obrađuje, meni je običaj da slike popravljam korektorom, da se vide greške, mane. I da tako nešto prihvati publika koja nije likovna, to me je jako iznenadilo, dodala je.

Izložbu je otvorio načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji je poželio da sva događanja u Domu na žalu uvijek pobuđuju tako velik interes kao što su “Oni” Tisje Kljaković Braić.

Radovi se mogu razgledati do 31. kolovoza, svaki dan od 19 do 22 sata, izložba je prodajna, a osim slika i karikatura, kupiti se mogu i mnoge memorabilije.

U glazbenom dijelu programa otvorenja izložbe nastupila je Ženska klapa Lavandiere iz Preka, a posjetitelje je fritama počastila Udruga žena Luzor.

Izložbu su organizirali POU Dom na žalu, Općina Preko i Družba Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Zadru.

Kako je bilo na otvorenju izložbe, pogledajte u FOTOGALERIJI