Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

“Cviće moga školja” – intimna poetska priča o voljenom Ošljaku

U organizaciji ogranka Matice hrvatske u Zadru i Udruga Kreativa iz Ošljaka, Udruge Kumbul iz Ošljaka, a pod pokroviteljstvom Općine Preko i TZO Preko, u nedjelju, 30. srpnja, na Jarini na Ošljaku, predstavljena je zbirka pjesama Aleksandra P. Valčića “Cviće moga školja”.

Kako u recenziji navodi teatrologinja Teodora Vogato, “Cviće moga školja” pamćenje je na rano djetinjstvo provedeno na Ošljaku i životno putovanje barkom na jedra i vesla u Italiju, potom bijeg u Francusku i preko Pariza do New Yorka.

“U prvom dijelu nazočna je autorova sentimentalna vezanost za mikrokozmos zavičaja i njegov idiom pa je u prvom planu jezična stilska značajka zavičajnosti jer koristi organski idiom, potom se ističe emocionalna želja za osvješćivanjem zajedničkog identiteta predočavajući krajolik, običaje i prošlost. Pisati u egzilu metaforički znači biti izbačen kapsulom u vanjski prostor, a kapsula je njegov jezik. Ono što počinje kao osobna sudbina, intimna pustolovina, s jezikom u egzilu postaje sudbina, prije nego što postaje opsesija ili dužnost. Jezik je jedina, vječna domovina koju je prognanik ponio sa sobom”, navodi, među ostalim, u recenziji Teodora Vigato.

O značaju i značenju zbirke pjesama Aleksandra P. Valčića “Cviće moga školja” govorio je Radomir Jurić, pjesme su čitale glumica Gabrijela Meštrović Maštruko i Branka Valčić, program su vodili Mihovil Valčić i Gabrijela Meštrović Maštruko, a u glazbenom dijelu nastupili su No Ordinary A Croatian/Slovakian Acoustic Country Trio iz Zadra.

Promocija zbirke pjesama “Cviće moga školja” bila je prilika i da se Vjekoslavu Valčiću uruči priznanje koje je Općina Preko prošle godine posthumno dodijelila njegovu bratu Mariju za doprinos u razvoju otoka Ošljaka. Načelnik Općine Preko Jure Brižić istaknuo je kako je  Mario Valčić  s oko pola milijuna kuna pomogao da se obnovi stara škola na Ošljaku, a sufinancirao je i šetnicu od luke do ispod Jarine.

Mihovil Valčić pozvao je svoje otočane i goste da kupe zbirku pjesama Aleksandra P. Valčića “Cviće moga školja” i na taj način sudjeluju u financiranju radionice očuvanja i njegovanja ošljačkoga govora koju će s djecom voditi glumica Gabrijela Meštrović Maštruko.

Aleksandar P. Valčić rođen je 1934. godine na Ošljaku. Emigrirao je u Sjedinjene Američke Države 1960. godine gdje je veći dio svoga radnog vijeka proveo u ugostiteljstvu. S obitelji živi u New Yorku.