Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

“Srdela Dela” Sarah Stručić iz Preka otvorila Tunuaru u Kalima

U četvrtak, 27. srpnja, u sklopu manifestacija Ljeto u knjižnici i Kualjske ribarske noći – Tunuara, u Narodnoj knjižnici Kali održano je predstavljanje dječje slikovnice “Putovanje srdele Dele”, autorice teksta Sarah Stručić iz Preka i ilustratorice Nejre Turčinović.

Interes je bio velik, knjižnica je bila puna djece, roditelja i baka kojima su se uvodno obratili načelnik Općine Kali Bruno Mišlov, ravnateljica knjižnice Tomislava Radović i voditelj projekta Petar Kolega, koji je istaknuo da je višegodišnji plan Općine Kali promocija ribarske i maritimne baštine mjesta Kali, ne samo u ekonomskom smislu, nego i na polju gastronomije, kulture i umjetnosti.

-Dobar su primjer Ribarske noći – Tunuara kao spoj naše tradicionalne ribarske baštine i modernog vremena. Upravo u sklopu programa ovogodišnjih Ribarskih noći predstavljamo slikovnicu za djecu pod nazivom “Putovanje srdele Dele” koja sadrži brojne ribarske motive. Možemo reći da je “Srdela Dela” na simboličan način otvorila ovogodišnju manifestaciju Ribarske noći – Tunuara, dodao je Kolega.

Kvalitetnih dječjih slikovnica na tržištu ne nedostaje, ali relativno ih je malo s temom mora, a posebno ribarstva koje djecu veoma zanima.

Tekst je napisala Sarah Stručić, ilustracije je izradila Nejra Turčinović, mlade autorice koje su već surađivale na popularnoj zbirci slikovnica pod nazivom “Male životinjske priče” u izdanju obrta Shtorija iz Zadra.

Slikovnica je tiskana u nakladi od 250 primjeraka, a nakon promocije u Kalima, slijede predstavljanja u Preku i Zadru tijekom ljeta.

Izdavač je Općina Kali, koja je za ovaj projekt osigurala stopostotno financiranje iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem natječaja LAGUR-a Plodovi mora.

-Vrlo nam je drago što je Sarah Stručić prošloga ljeta odmah pristala na suradnju na izdavanju slikovnice, jer osim što je porijeklom iz Preka, živjela je u Kalima i dobro poznaje naše običaje, život i mentalitet. Prezadovoljni smo njezinim radom te ponosno predstavljamo slikovnicu “Putovanje srdele Dele”. Vjerujemo da je naša najmlađa publika neće ispuštati iz ruku i da će im Dela postati omiljena, ustvrdio je voditelj projekta Petar Kolega.

Autorica teksta Sarah Stručić podsjetila je da je nekoliko godina živjela u Kalima te da se i danas sjeća kako joj je u prvo vrijeme bilo neshvatljivo da svi mladi muškarci svojevoljno odabiru tako težak posao poput ribarstva.

-Vrlo brzo sam uvidjela da ribarstvo nije samo posao, nego poziv i da svi ti ljudi odabiru more i ribarstvo kao način života. Odabiru nastaviti tradiciju koja već toliko godina, upravo njihovo mjesto, čini posebnim. I to je nešto što je kod mene izazvalo iskreno divljenje, naglasila je Sarah Stručić.

Kroz priču o maloj srdeli Deli, kaže, nastojala je povući paralelu s Kalima – naizgled malim, običnim mjestom, koje je zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj tradiciji uspjelo postati najribarskije mjesto na Jadranu.

-No ipak, ovo je u konačnici priča za djecu i stoga je moja najveća želja bila pokazati upravo njima, našim najmlađima, da to što su mali, ne znači da nisu bitni. Jer baš kao što su Dela i ostali stanovnici mora njegovo bogatstvo, tako ste upravo vi, djeco, bogatstvo čitavog svijeta!, poručila je Sarah Stručić.

Fotografije Boris Kačan