Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Nezaboravno ljetovanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Sutomišćici

U cijelosti prenosimo priču objavljenu na mrežnoj stranici Dječjeg doma Vrbina u Sisku, čiji su korisnici prošli tjedan ljetovali u kući zagrebačkoga poduzetnika Vanje Sertića u Sutomišćici.

Uljuljkani u udobnost i sigurnost vozača Super Marija i najvozačice Joze, stigli smo do trajekta koji će nas odvesti na otok Ugljan, u mjesto Sutomišćicu.

Mnogi se nisu nikad vozili pa je to bio poseban doživljaj. Dočekao nas je naš domaćin i dugogodišnji prijatelj Vanja Sertić koji nam je i omogućio ljetovanje u svojoj kući za odmor.

Osam dana prohujalo je samo tako! Uživali smo svatko na svoj način i u zajedničkim aktivnostima. Neki su pokušali uloviti u moru nešto za večeru, ali sigurna večera ipak je bila iz Vile Dalmacija. Drugi su uživali u plivanju, skakanju u more, ronjenju, igri na pijesku pa i u spavanju na ležaljci u sjeni mirisnog bora i uz pjesmu cvrčaka. Vještinu bacanja u more ili u pijesak pokazali smo igranjem popularnog picigina i odbojke na pijesku.

Posebno uzbudljiva bila je šetnja u kojoj su djeca ugledala poznatog nogometaša Lovru Majera. Vrhunac te šetnje bilo je fotografiranje s Lovrom, osobito za djevojke kojima je nogometaš jako zgodan. Aqua park je bio odlična zabava. Svi su pokazali zavidne vještine skakanja i padanja u more.

Ima i jedna „zamjerka“, nigdje štanda na kojima se prodaju „đinđe“ pa molimo onoga tko je zadužen za to da se taj nedostatak u budućnosti ispravi. Dobra strana toga je ostatak eurića u našim džepovima pa smo se mogli više sladiti.

Nećemo tako brzo zaboraviti zanimljivo ljetovanje koje su nam omogućili gospodin Vanja Sertić i načelnik Općine Preko Jure Brižić, kojima od srca zahvaljujemo!

U Dječjem domu Vrbina u Sisku usluge skrbi izvan vlastite obitelji pružaju se djeci bez roditelja, djeci koju roditelji zanemaruju ili zlorabe svoje roditeljske dužnosti, djeci i mlađim punoljetnim osobama kada je to iz drugih razloga u njihovu interesu, djeci čiji roditelji nisu u mogućnosti privremeno brinuti o njemu zbog neriješenog stambenog pitanja, bolesti i sličnih zlosretnih okolnosti.

Djelatnost doma je pružanje skrbi izvan vlastite obitelji djeci i mladima u dobi od 7 -21 godinu privremenim ili dugotrajnim smještajem, poludnevnim i cjelodnevnim boravkom (16 korisnika) te smještajem u dislociranoj stambenoj zajednici – organizirano stanovanje uz povremenu podršku.