Dom kulture Ugljan ugošćuje izložbu slika “U dvoje je lipše”

Dom kulture Ugljan ugošćuje izložbu slika “U dvoje je lipše”

U organizaciji Turističke zajednice Općine Preko, u subotu, 15. srpnja u 20 sati, u Domu kulture Ugljan otvorit će se izložba slika autorica Danice Đurđe Ferine i Antonije Božićević “U dvoje je lipše”.

Antonija FEBA Božičević, rođena Ferina, rođena je 9. lipnja 1978. godine u Zagrebu, gdje je završila Upravnu i birotehničku školu.

Slikanje i kreativno izražavanje oduvijek ju je privlačilo te je završila tečaj crtanja i slikanja u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.
Aktivno slika od 30-ak godina pa je tako isprobala različite tehnike – od suhih pastela, vitraja, rapidografa do akrila.

Izlagala je samostalno u Zagrebu i Beču, a veliku zajedničku izložbu sa svojom majkom Danicom Đurđom Ferinom imala je Knjižnici grada Zagreba “Tin Ujević”.

Žarke boje izrazitih kontura, veseli likovi i životinje, morski motivi, otkačeni portreti, neobične dimenzije i oblici slika – kratki je opis njezinih radova. Trenutačno najviše radi s akrilom oslikavajući vesela i pozitivna platna.

Aktivna je članica Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Mozaik te uz svoju tetu Božicu Kliman sudjeluje na ugljanskom Sajmu otočnih proizvoda – ŠUG festivalu.

Danica Đurđa Ferina rođena je 31. ožujka 1951. godine. Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Zagrebu. Bivša je prvakinja Jugoslavije, Hrvatske i Europe te viceprvakinja svijeta u daktilografiji, a proglašena je i najboljom tajnicom Hrvatske.

Početkom mirovine odlučila je da neće usporiti tempo života te se intenzivno počela baviti turizmom i slikanjem. Opremila se slikarskim priborom i bez straha počela slikati uljima, akrilom. Od tada pa do danas svojim spretnim prstima stvara simfoniju oblika i boja. Koloristične kombinacije koje Đurđa koristi vrlo su izražajne i dekorativne, a morski motivi proizlaze iz ljubavi prema otoku Ugljanu koji je inspirira.

More, masline, čempresi i cvijeće samo su neki od motiva koji se nalaze na Đurđinim radovima. Njezini radovi se odlikuju kompozicijskom jednostavnošću, prisnošću, a u fakturu dekorativnosti vrlo uspješno i spretno uklapa bogatstvo boja. Teme su često apstraktne i tu najviše imponira svojom originalnošću dok kod realističnih motiva koristi fine tonove uljanih boja.

Sa sestrom Božicom Boškom Kliman, autoricom 17 mozaik klupa, od kojih se 13 nalazi na otoku Ugljanu, i kćerkom Antonijom Božičević čini aktivno članstvo u Udruzi za promicanje kulture i umjetnosti Mozaik.

Izložba se može razgledati do 29. srpnja, svaki dan od 20 do 22 sata.