Zaigrajmo mali turnir “Vuka i ovčice” i osladimo se fritama!

Zaigrajmo mali turnir “Vuka i ovčice” i osladimo se fritama!

Udruga žena Luzor izvukla je iz “naftalina” staru ljetnu igru “Vuka i ovčice” i poziva “malu i veliku” djecu da je zaigraju u petak, 7. srpnja, u 20 sati na Mulu u Preku.

Igra se u Preku igrala na Parapetu i na plaži, dovoljno je nacrtati polje, pronaći 20 bijelih kamenčića za ovce i dva veća tamna kamenčića za
vukove i može se početi…..

Ova igra navodno vuče korijen još iz vremena starih Vikinga kada se zvala Halatafl, a u srednjovjekovnoj Engleskoj Fox & Geese. U naše je krajeve vrlo vjerojatno došla u vrijeme Napoleona jer su je Francuzi ovu unaprijedili i preimenovali u “Vukovi i Ovce”.

Pravila igre: pastir/pastirica ima 20 ovaca od kojih mora minimalno 9 utjerati u tor koji brane 2 vuka. Igrači vuku figure po sjecištima polja. Vuk može pojesti ovcu u slučaju da se nalazi ispred ovce, a ako je pozicija iza ovce na sjecištu minimalno dvaju pravaca u dijagonalnom, horizontalnom ili vertikalnom smjeru slobodna. Ovca može izbaciti vuka iz igre ako primijeti da je vuk propustio pojesti ovcu. Vuk može pojesti više ovaca uzastopce.

Ovca je pobijedila ako je zagradila vuka i on više ne može povući potez, ako je ušlo svih 9 ovaca u tor ili ako je izbacila oba vuka van zbog propuštenog jela.

Vuk je pobijedio ako je pojeo minimalno 12 ovaca jer ih tada nema dovoljno za popuniti tor.

Uz dobru zabavu, igrače i navijače očekuju jednako dobra glazba i frite!