PLAVA NOĆ Udruga Điran i gosti izveli pjesme i plesove kojima čuvaju tradiciju i kulturu

PLAVA NOĆ Udruga Điran i gosti izveli pjesme i plesove kojima čuvaju tradiciju i kulturu

Udruga Điran iz Ugljana još je jednom oživjela sjećanje na Plavu noć, večer folklora koja se prvi put održala prije 45 godina, davne 1978. godine.

Kako tada, tako i sada – Plava noć je manifestacija koja predstavlja ljeto, pjesme, plesove i zabavu, proslavu tradicije, ali prije svega zajedništva.

Ugljanska Udruga Điran, djeca iz Dječjeg vrtića Lastavica i OŠ Valentina Klarina, KUD Sv. Ante iz Lukorana, KUD Kunjka iz Tkona te prvi put na Plavoj noći KUD Graničar iz Čazme i Pulići Tovareće mužike iz Sali izveli su pjesme i plesove kojima ponosno čuvaju svoju tradiciju i kulturu.

A upravo se na to osvrnuo u pozdravnom govoru i načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji je istaknuo da nam najmlađi folkloraši na pravi način pokazuju kako se čuva svoje.

-Oni su u pravom smislu riječi naša budućnost, a na nama je da im osiguramo mirno, sigurno i sretno odrastanje. Ovi običaji i tradicija koje njegujete naš su identitet i zato vas molimo da ih čuvate od zaborava jer su došla vremena u kojima se moramo prilagoditi nekim novim običajima.  Ima nas sve više i različiti smo, ali uvijek moramo čuvati svoje, znati otkud smo potekli i što je naša tradicija, dodao je načelnik Brižić.

Uz Udrugu Điran, Plavu noć organizacijski su podržali Općina Preko i Turistička zajednica Općine Preko, a predsjednica Udruge Điran Ingrid Vukić posebno se na pomoći zahvalila Vesni Bacalja, Božici Kliman, pizzerijama Azur i Mareta te Turističko informativnom centru Ugljan.

U velikoj FOTOGALERIJI Ingrid Švorinić pogledajte kako je protekla ugljanska večer folklora!