Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Ronioci očistili podmorje u Sušici i Lučinom Selu te obalu u Varoši

Drugi dio ekološke akcije Zajedno za čišći otok Ugljan održao se proteklog vikenda na tri lokacije: u uvali Sušica, u uvali u Lučinom Selu i obalnom pojasu u zaseoku Varoš između Psihijatrijske bolnice i plaže Suha.

Petu godinu zaredom pozivu za sudjelovanje u akciji odazvalo se Društvo za podvodne sportove Zagreb, a priključili su im se ronioci iz  se Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja, koji također već godinama “održavaju” podmorje zadarskoga arhipelaga čistim.

Prema riječima tajnika DPS-a Zagreb i voditelja akcije Matka Pojatine, najviše smeća pronađeno je kod bolnice i većinom je to bio krupni otpad poput automobilskih guma, komada metalnog namještaja, odbačenih ribarskih alata itd.

Druge dvije lokacije bile su relativno čiste i pronađene su minimalne količine otpada, što pokazuje da sustavno i plansko uklanjanje daje pozitivne rezultate i na količinu otpada, a i na zagađivače koji, kada vide izvađeno smeće, počnu mijenjati negativne navike bacanja otpada u more.

Tijekom višegodišnje suradnje turističke zajednice i DPS-a Zagreb potpuno je očišćeno 14 lokacija u podmorju mjesta Ugljan, a svakom novom akcijom otpada je sve manje i možemo reći da je podmorje u sjevernom dijelu otoka gotovo pa potpuno očišćeno.

U akciji je sudjelovalo 30 ronilaca, a podržali su je mještani Ugljana i ugostitelji koji su sudionike počastili hranom i pićem.

Turistička zajednica Općine Preko zahvaljuje svim roniocima, restoranu Ćakule, Noa rental, mještanima Ugljana koji su sudjelovali u akciji i koji su omogućili smještaj dijelu ronilaca: Ivanu i Ani Štrmelj, Zoranu Fatoviću, Kreši Kucelinu i Danici Ferina.