Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Ošljak i ove godine domaćin umjetničke kolonije “MUK na Lazaretu”

U organizaciji Udruge Kreativa – Lazaret i Udruge mladih Kumbul Ošljak, na otoku Ošljaku u ponedjeljak, 29. svibnja, otvorena je 10. Međunarodna umjetnička kolonija „MUK na Lazaretu 2023“.

Suorganizatori su Narodni muzej Zadar i Gradska galerija Bihać, a sudionici kolonije su akademski slikari i kipari Adnan Dupnović, profesor na Umjetničkoj školi u Bihaću, Ervin Kadić, djelatnik Gradske Galerije Bihać, Milan Mihajović iz Beograda, predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu, Amir Omerović iz Bremena, gostujući profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Berlinu, Hrvoje Mitrov iz Karlovca, predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru, kipar Alem Korkut iz Zagreba, autor spomenika palim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku, i Igor Čabraja iz Osijeka, predavač na Umjetničkoj akademiji Osijek.

Organizatore i sudionike jubilarne Međunarodne umjetničke kolonije pozdravili su načelnik Općine Preko gospodin Jure Brižić i župan Zadarske županije gospodin Božidar Longin, dok je prigodnim govorom

Umjetničku koloniju otvorio je književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić, sudionike su pozdravili i zaželjeli dobrodošlicu na Ošljaku i u Zadru načelnik Općine Preko Jure Brižić i župan Zadarske županije Božidar Longin. Stihove čakavskoga pjesnika A. T. Valčića govorila je Branka Valčić.

Umjetničku koloniju na Ošljaku pokrenula je sociologinja Vesna Sabolić, a ovogodišnji umjetnički voditelj je Nermin Delić, povjesničar umjetnosti i direktor Gradske galerije Bihać.

Pokrovitelji su Zadarska županija i Općina Preko, a u sklopu kolonije u Gradskoj loži u Zadru 31. svibnja bit će otvorena izložba “Šest prsta jedne ruke” na kojoj će izlagati umjetnici, sudionici umjetničke kolonije „MUK na Lazaretu 2023“.

Fotografije Zadarska županija