Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Nakon svakog produženog vikenda – središte Ugljana zatrpano krupnim otpadom

Nakon svakog produženog vikenda, prilaz crkvi i groblju u središtu Ugljana zatrpan je krupnim otpadom!

Ni 50 metara od crkve i stotinjak metara od prvih obiteljskih kuća, mjesto koje je označeno tablom o zabrani odlaganja smećem, osvane zatrpano krupnim otpadom – starim namještajem, kupaonskom opremom, glomaznom plastikom, čak i komposterima koje je Općina Preko dijelila svim kućanstvima.

Nije tajna da je ekološka svijest na otoku, a iznimka nisu ni veća naselja na kopnu i gradovi, na vrlo niskoj razini, ali oni koji anonimno prijavljuju ovakve slučajeve ipak se pitaju mora li baš uvijek, osobito uoči i nakon ljeta, središte mjesta biti zatrpano smećem.

Da nije sveprisutne politike nezamjeranja, koja umnogome pomaže “noćnim ekolozima” koji svoje smeće istovare pred susjedova vrata, možda ipak ne bismo tako često svjedočili ovakvim prizorima. Ali sve dok caruje ona “zahiti to u more ili u šumu”, u ovom slučaju pred tuđa, javna vrata, ne vjerujemo da će se kolektivna svijest promijeniti.

U Općini Preko, koja osuđuje ovakve postupke, podsjećaju da sva kućanstva imaju pravo jednom godišnje na besplatan odvoz krupnog otpada te apeliraju na mještane i vikendaše da koriste tu uslugu.

U ovom slučaju riječ je o središtu Ugljana, ali, nažalost, situacija je još gora u zabačenim i oku skrivenim mjestima u poljima i šumarcima udaljenim tek nekoliko metara od maslinika i javnih putova na turističkim rutama.