Čuvari Kristova groba sa Sestrunja i ove godine sudjelovali na Festivalu žudija

Čuvari Kristova groba sa Sestrunja i ove godine sudjelovali na Festivalu žudija

Više od tisuću žudija, čuvara Kristova groba, sudjelovalo je na tradicionalnoj smotri, koja se ove godine održala u neretvanskoj Župi Slivno Ravno, posvećenoj svetom Stjepanu Prvomučeniku.

Među njima su bili i žudije Župe sv. Petra i Pavla s otoka Sestrunja, koji su 2017. godine obnovili običaj star šest desetljeća.

U crkvi u Slivnom održana je svečana sveta misa koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, koji je u propovijedi govorio o misteriju Kristova uskrsnuća i njegovoj pobjedi nad smrću.

Tradicija žudija čuvara Kristova groba prisutna je u gotovo svim dalmatinskim župama. Paraliturgijsko uprizorenje Kristove muke postalo je sastavni dio obreda Velikog tjedna i Uskrsa, a najzanimljivije je takozvano padanje žudija u noći vazmenog bdijenja, kada na zvuk svečane pjesme “Slava na visini Bogu” žudije kao mrtvi padaju po podu dok Isus ustaje iz groba.

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz sveto trodnevlje. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006. godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se s običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama, gdje je sve i započelo.

Organizatori ovogodišnjeg festivala bili su čuvari Kristova groba Slivno Ravno i Župa sv. Stjepana Prvomučenika uz pokroviteljstvo Općine Slivno.

Fotografije Instagram.com