DAN NARCISA Ugljanci i Pašmanci prikupili 1350 eura

DAN NARCISA Ugljanci i Pašmanci prikupili 1350 eura

U javno-zdravstvenoj humanitarnoj akciji Dan narcisa, koja je za otoke Ugljan i Pašman danas održana u Lukoranu, prikupljeno je 1350 eura.

U akciji su sudjelovali domaćini, KUD Sveti Ante iz Lukorana, Udruga žena Luzor iz Preka, Udruga žena Sv. Fume iz Sutomišćice, Udruga Điran iz Ugljana, Udruga Kančuolica iz Kali, Udruga žena Kukljica iz Kukljice i KUD Bokolje iz Dobropoljane.

Kako je istaknula Vesna Benić, inicijatorica i koordinatorica akcije za Ugljan i Pašman, nije bilo samo skupljanje novca ne buđenje svijesti  kod žena da odlaze na redovite godišnje preglede.

-Pregledi, ultrazvuk i mamografija, koji se provode kroz Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke, su besplatni. Cilj je akcije i da potakne žene  na samopregled dojki jer je za uspješno liječenje presudno što ranije otkrivanje ove teške bolesti, dodala je Vesna Benić.

Istaknula je da je u posljednjih 20 godina liječenje raka dojke značajno napredovalo upravo zbog kliničkih pregleda dojki, mamografije, ultrazvuka i redovitog samopregleda.

-Stoga je program zdravstvene edukacije o ranom otkrivanju raka dojke prijeko potreban kako kroz ove jednogodišnje akcije tako i kroz uključenje svih medija, tiskanja brošura i predavanja, poručila je Benić.

Dan posvećen oboljelima od raka dojke održao se pod motom “Zdravlje je najvažnije”, a dobrovoljni prilozi prikupljali su se za uređaje za dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika u Općoj bolnici Zadar.

Glavni organizator akcije za Zadarsku županiju je Udruga Europa Donna Zadar te zadarska Liga protiv raka i Zavod za javno zdravstvo Zadar, a u Dan narcisa uključili su se Vir, Pag, Biograd, Benkovac i Nin.

Najavljujući akciju Dan narcisa, dr. Tatjana Vukelić-Baturić, predsjednica Udruge Europa Donna Zadar, kazala je kako u Zadarskoj županiji  godišnje od raka dojke oboli od 120 do 140 žena.

-To nije mala brojka, ali smrtnost polako pada, a razlog tome je što se velik broj karcinoma otkriva na vrijeme. Zato je o prevencija od primarnog značaja, poručila je.

Rak dojke najčešći je zloćudni uzrok smrti u većini zemalja svijeta, dok se u Hrvatskoj nalazi na trećemu mjestu. Smrtnost od raka dojke u Hrvatskoj u padu je za 25 posto.

Svi koji se žele priključiti akciji, podsjetila je Vesna Benić, mogu dragovoljne priloge uplatiti na žiro račun IBAN HR3824070001100443902 kod OTP banke.

Kako je protekao Dan narcisa u Lukoranu, pogledajte u FOTOGALERIJI.