Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U Crkvi sv. Krševana u Zadru zbor Condura Croatica i brojni Prečani izveli oratorij “Zadnja postaja”

U Crkvi sv. Krševana u Zadru u četvrtak navečer izveden je pasionski oratorij “Zadnja postaja” maestra Ive Nižića i u režiji Ane Dalbello.

Uz Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar, među izvođačima, a na sceni ih je ukupno 75, članovi su Udruge žena Luzor iz Preka i KUD-a Preko, djeca Minja Mazić, Laura Nižić i Ivan Pedišić, majstor svjetla je Luka Košta, a autor križa Robert Košta.

Oratorij je nadahnut pučkim crkvenim pjevanjem otoka Ugljana, kao i teškim životom otočana, koji se u ovoj umjetničkoj interpretaciji povezuju s Kristovom mukom i idejom spasenja, a na 25. Pasionskoj baštini u Zagrebu 2016. godine maestro Ivo Nižić upravo je za “Zadnju postaju” dobio Nagradu Ljubo Stipišić Delmata.

Maestro Ivo Nižić (Preko, 1942.) nakon završene gimnazije i Teološkog fakulteta u Zagrebu, stječe dvije glazbene diplome: na Odsjeku za glazbu Pedagoške akademije u Zagrebu i na Institutu za crkvenu glazbu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon višegodišnjega rada u osnovnom i dijelom u srednjem obrazovanju, piše habilitacijski rad iz Muzikologije (mentor: akademik Jerko Bezić). Obranivši rad na Sveučilištu u Zadru, postaje profesor Sveučilišta u Zadru i nositelj kolegija Glazbena kultura i Metodika nastave glazbene kulture na Odjelu za razrednu nastavu i predškolski odgoj.

Za svoj rad dobio je mnoge nagrade, priznanja i pohvale, osnovao je Akademski zbor Sveučilišta u Zadru i Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar, a već je 35 godina orguljaš i zborovođa u Crkvi sv. Mihovila u Zadru.