Prvi vikend ožujka u Tkonu u znaku Škrapinga i Sajma otočnih proizvoda

Prvi vikend ožujka u Tkonu u znaku Škrapinga i Sajma otočnih proizvoda

Početak ožujka, 4. ožujka, i ove će godine biti u znaku Škrapinga, jedinstvene međunarodne trekking utrke po oštrom otočnom kamenju koja se ubraja u vrstu ekstremnih sportova.

Prijave će biti otvorene do petka, 3. ožujka u 12 sati, a dosad je prijavljeno 958 natjecatelja iz 12 država.

Utrka je podijeljena u četiri kategorije::

– Marathon (Ultra) – za iskusne sportaše od cca 45 km
– Challenger – za rekreativce koji su voljni testirati svoje fizičke sposobnosti od cca 25 km
– Active (Đir) – za sve željne čistog zraka, predivne prirode, kristalno bistrog mora i veličanstvenog pogleda veličanstvenog pogleda na Kornatski arhipelag od cca 12 km
– Light (Obiteljska) – za sve koji planiraju provesti Škraping u zajedničkom druženju i ugodnoj šetnji u prirodi od cca 6 km

Prilikom utrke natjecatelji prolaze zadanim kontrolnim točkama pored atraktivnih lokaliteta otoka Pašmana te na taj način Škraping osim sportskog poprima i turistički karakter u smislu upoznavanja sadržaja otoka i turističke promidžbe Hrvatske kao destinacije za aktivni odmor.

Na prošlogodišnjem Škrapingu sudjelovalo je oko 1300 natjecatelja iz cijele Hrvatske i još 11 europskih zemalja.

U sklopu popularne utrke, u Interpretacijskom centru pomorske baštine u Tkonu održat će se i 12. Sajam otočnih proizvoda.

Sudjelovat će proizvođači s Korčule, Visa, Paga, Prvića, Hvara, Ugljana, Pašmana i drugih jadranskih otoka te poluotoka Pelješca. Na sajmu će nastupiti i gosti iz Sv. Filipa i Jakova, Polače i Topuskog.

Sajam će biti otvoren i u nedjelju ujutro, kada izlagače očekuje i prigodno predavanje na temu „Hrvatski otočni proizvod“ predstavnika Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Organizator utrke je TZ Općine Tkon, a opširnije o utrci na mrežnoj stranici Škrapinga.