Preške kamenice obitelji Pletikosić najprepoznatljiviji suvenir otoka Ugljana

Preške kamenice obitelji Pletikosić najprepoznatljiviji suvenir otoka Ugljana

Nije novost da emisija “More” gotovo redovito jedan prilog posveti našem otoku i ljudima koji čine razliku.

I u posljednjoj, emitiranoj 26. veljače iz HRT centra Zadar, reporterska ekipa predvođena novinarkom Kristinom Štrbac donijela priču iz Preka o obitelji Pletikosić, supružnicima Barbari i Mariju, tvorcima već nadaleko poznatog Kamen dizajna, iz čije radionice izlaze prekrasni suveniri i uporabni predmeti karakteristični za otok i Dalmaciju.

Kada smo prije desetak godina prvi put posjetili Barbaru i Marija, uglas su nam rekli: „Otkaz je najbolje što nam se dogodilo“ objašnjavajući što ih je potaknulo da u 10-ak kvadrata konobe u roditeljskoj kući pokrenu privatni business.

-Trebalo je misliti na troje djece, neplaćene račune, kredit, dodaje Mario koji se prije 26 godina iz rodnoga Preka na otoku Ugljanu otisnuo na školovanje u Zadar i više se, kako to obično biva, nije vratio. Do rata je radio kao konobar, a onda je nešto puklo u njemu i počeo se baviti kamenoklesarstvom od kojega je sve do prošloga proljeća i živio. Obrađujući kamen otkrio je dotad skrivene talente i za svoju dušu počeo izrađivati male uporabne predmete za kućanstvo. Ni na kraj pameti nije mu bilo da će jednoga dana upravo taj hobi hraniti njegovu obitelj, ispričao je tada Mario.

Najprije je napravio repliku kamenice za ulje i nekoliko komada darovao prijateljima. Svi su bili oduševljeni i nagovarali ga da se tome ozbiljnije posveti.

Savjet je prihvatio i danas je nadaleko poznat po ručno izrađenim suvenirima od kamena s tradicijskim pečatom koji kupuju ugostitelji, domaći gosti i turisti iz svih krajeva svijeta.

Što je Mario Pletikosić ispričao novinarki Kristini Štrbac, poslušajte i pogledajte u emisiji “More”.