Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

RTL Danas: Zašto je postalo sve popularnije živjeti na Ugljanu?

Dok je na većini hrvatskih otoka stanovnika sve manje, na jednom otoku u Zadarskoj županiji traži se kuća više. Nove obitelji svake godine doseljavaju na Ugljan. Provjerili smo zašto je sve popularnije živjeti na tom zadarskom otoku, navodi na početku priloga o našem otoku RTL-ova novinarka Nikolina Radić.

Zima na otoku znači prazne plaže i uličice, ali kupača ipak ima iako je i u moru i u zraku samo deset stupnjeva. Soboslikar Ante Dorkin svakodnevno kombinira posao, trening i kupanje.

“Otok ipak ima svoje čari. Lipo je otići do grada malo, ali otok je otok”, istaknuo je Dorkin.

Ugljan slovi za otok na kojemu nije teško živjeti čak ni mladima. Tako Marko Sorić živi na otoku, a svakoga dana putuje u srednju školu u Zadru. Rekao je da mu nije veliki problem jer na rasporedu ima dosta brodova.

Biciklističke staze pune su i zimi. Ante Babin iz Biciklističkog kluba Macaklin Zadar kazao je da im je od grada do otoka potrebno samo 20 minuta.

Direktor turističke zajednice Općine Preko Ivan Košta ističe, pak, da se takve manifestacije zasigurno više događaju izvan sezone.

Obitelj Leonine Gray porijeklom je s Ugljana, ali ona je odrasla u Zagrebu. Na otok je došla sa suprugom Škotom i dvoje djece.

“Živjeli smo prije u Zagrebu, a onda nam je postalo previše svega, previše čekanja na tramvaj. Jednostavno, ubrzan je život i nekako nam se činilo da nigdje ne uspijevamo doći”, ispričala je Gray dodavši da su odlučili uložiti u kuću umjesto da plaćaju najam.

Irena Rančić također je rođena Zagrepčanka otočnih korijena. Majka je dvoje djece i slikarica koja je otvorila svoju galeriju i vodi likovnu radionicu Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku.

“Pitaju me često kakav mi je život zimi, a meni je to isto kao što mi je bilo u Zagrebu. Dođeš s posla, doma si, a ovdje bar imaš prirodu, more , prekrasan pogled, odeš u šumu. Nekako je ljepše i za djecu”. Njezina kćer Leni Rančić bavi se suvremenim plesom, a otkrila je da bi se vratila na Ugljan čak i kada bi otišla negdje drugdje.

Dodajmo ovoj priči i da su se za Enduro utrku, koju je posjetila i ekipa RTL-a, staze održavale i gradile cijelu godinu, a za razvoj staza zaduženi su Marko Vlatković i Šime Trešin. Tu je i Enzo Marcelić, koji je napravio prvu stazu na otoku Ugljanu i bio među pokretačima ideje MTB-a na otoku.

Treba napomenuti da se u sve staze ulaže jako puno truda te se svakodnevno održavaju kako bi utrka prošla kako treba.

Cijeli RTL-ov prilog pogledajte na LINKU

Fotografije Vijeko Fantina