Zadarska županija izabrana za pilot projekt e-upisa djece u prve razrede

Zadarska županija izabrana za pilot projekt e-upisa djece u prve razrede

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je Zadarsku županiju za provedbu pilot-projekta novog modela prijave učenika za upis u prvi razred osnovne škole, a od sljedeće godine isti će model biti primijenjen u cijeloj Republici Hrvatskoj, priopćeno je u četvrtak iz Zadarske županije.

Novost je u tome da roditelji više neće trebati sami prijavljivati dijete za upis u prvi razred jer će dijete biti raspoređeno u školu prema upisnom području, u najbližu školu prema prebivalištu, odnosno boravištu. Ali to, navodi se u priopćenju, ne znači nužno da će dijete trebati pohađati školu koju je odredio sustav ako to roditeljima ne odgovara.

-Dosadašnji proces upisa učenika u prve razrede osnovnih škola imao je tri glavna koraka. Prvi je bio tzv. Predupis, kada su roditelji sami prijavljivali dijete u školu koja odgovara upisnom području škole ili u neku drugu školu koju su sami htjeli odabrati. Fizički su morali dolazili u školu ili na druge načine, ovisno o tome je li škola omogućila prijavu djeteta elektronskim putem. Drugi korak bio je testiranje učenika, a treći sam upis, podsjeća pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije Ivan Šimunić.

Dodaje kako će drugi i treći korak ostati isti, što znači da će roditelji i dalje sami odlučivati o tome u koju će školu dijete upisati ako se ne narušava optimalan ustroj rada škole i ne onemogućuje upis školskim obveznicima upis u školu kojoj pripadaju prema upisnom području.

-Optimalni broj učenika u razrednom odjelu je 24, minimalni 20, a maksimalni 28. Ovisno o broju učenika u razrednim odjelima i ovisno o prostornim kapacitetima škola, nastojat će se rasteretiti pojedine škole koje su sada opterećene, ističe Šimunić.
Napominje da je riječ o procesu i da će trebati strpljenja i suradnje s ravnateljima škola i stručnim službama.

-Ovaj model upisa pomoći će bržem prelasku na jednosmjenski rad škola, što će pozitivno utjecati na sve aspekte rada škola, poručuje.
Na području Zadarske županije ukupno je u evidenciji 1768 djece dorasle za upis u prvi razred, od toga je 795 djece na području Grada Zadra.

Od prethodne godine 97 djece je s odgodom upisa i šestero s privremenim oslobađanjem od upisa koji će se pribrojiti ukupnom broju učenika u evidenciji.

Nakon što resorni upravni odjel rasporedi/administrira sve učenike po školama, škole će po dobivanju pristupa aplikaciji od Ministarstva znanosti i obrazovanja imati uvid u dostavljene podatke o djeci, pregled i korekciju, ako je potrebno, te unijeti podatke o terminima psihofizičkog testiranja u školama za svako dijete pojedinačno.

Do 31. ožujka roditelji će dobiti pristup samom modulu e-upisi u portalu e-usluga E-građani te će im svi podaci za njihovo dijete biti vidljivi, pa tako i raspored testiranja.

-Ako će roditelji imati primjedbe ili želju za upis u školu s drugoga upisnog područja, moći će unijeti u sustav zahtjev za promjenu. Ti zahtjevi bit će vidljivi nama kao administratoru i bit će uvaženi bude li moguće, objašnjava Šimunić.

Ističe da roditelji koji nemaju pristup sustavu e-građani moraju otići u školu najbližu prebivalištu i provjeriti je li njihovo dijete raspoređeno u tu školu te na istome mjestu mogu predati i zahtjev za promjenu škole ako to žele.

Također, ako ustanove da dijete nije raspoređeno u najbližu školu, moći će se obratiti županijskom Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i sport na adresu e-pošte koja će biti objavljena na mrežnim stranicama škole.

Na školskim mrežnim stranicama bit će objavljeni i termini testiranja djece upravo za one roditelje koji nemaju pristup sustavu e-građani.

-Sam upis nema raspored, bit će omogućen nakon zatvaranja konačnih lista 17. lipnja 2023., gdje će roditelji u sustavu potvrditi upis, odnosno potpisati i priložiti upisnicu u sustav. Roditelji će to moći učiniti i dolaskom u školu ako nemaju pristup e-građani, rekao je pročelnik Ivan Šimunić te zaključio da roditelji sve mogu obaviti u udobnosti svoga doma jednim klikom, a s djetetom moraju doći u školu samo na testiranje i pregled.

Fotografija unsplash.com