Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Zadarska regija predstavila se na turističkom sajmu Matka u Helsinkiju

Turistički sajam Matka u Helsinkiju u Finskoj, najveći sajam te vrste u Sjevernoj Europi i Baltičkoj regiji, okupio je proteklog vikenda u impozantnom centru Messukeskus Siipi oko 850 izlagača iz 70 zemalja svijeta.

Hrvatsku su predstavile Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Ličko-senjska i Dubrovačka regija jer će, uz ostale avionske veze iz Skandinavije, upravo s Helsinkijem u ovoj godini biti povezani Zagreb, Split, Dubrovnik i Zadar, od toga Zračna luka Zadar Ryanairovom linijom već od 26. ožujka.

Domaćin i organizator bila je Hrvatska turistička zajednica s regionalnim TZ-ima i direktor predstavništva HTZ-a za Skandinaviju Vedran Sušić.

-Djelatnici TZ Općine Preko imali su priliku predstaviti ponudu Zadarske regije. Četvrtak, 19. siječnja, bio je poslovni dan, a od 20. do 22. siječnja sajam je bio otvoren za široku publiku kojoj su se predstavili aktualni turistički fenomeni, pružali savjeti o destinacijama, paket-aranžmanima, letovima, smještaju te općenito brojnim oblicima putovanja. Na sajmu se predstavio i Caravan odjel s novim turističkim  vozilima, opremom i potrepštinama, kuće za odmor 2-nd home i praktične upute koje će, kako su naveli, „pomoći da dođete do kuće u inozemstvu na mnogo lakši način“. Gužva s više od   60.000 zainteresiranih posjetitelja bila je jamstvo da su ljudi željni putovanja nakon dvije godine koronakrize i ograničenog kretanja, a turistička industrija, vidjelo se, opet je uhvatila velik zamah, kaže Ivan Košta, direktor TZO Preko.

Dodaje kako su na sajmu ostvarili mnoge izravne kontakte, doživjeli Fince kao vrlo zainteresirane goste koji puno putuju, a mnogi od njih već su bili u Hrvatskoj.

-Gledajući segmentirano, upoznali smo puno kampista, aktivnih gostiju koji putuju s obiteljima te nautičare koji unajmljuju brodove i plove Jadranom već od travnja. Sajam je, prema riječima svih uključenih hrvatskih kolega, bio iznimno uspješan pa izravnim  letovima u ovoj  godini očekujemo mnogo gostiju iz Finske, ističe.

Napominje i kako se ulazak Hrvatske u Schengen i Eurozonu Fincima jako sviđa, a kao prve dvije stvari koje su im važne i koje vežu uz našu zemlju jesu ljudi-dobri domaćini i sigurnost.