Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Stigli besplatni higijenski paketi za korisnike u projektu “Otočka žena faza II”

Četrdeset i dvoje korisnika na području Općine Preko uključenih u projekt “Otočka žena – faza II”, o kojima od 1. siječnja brine sedam zaposlenih žena, danas su dobili prve besplatne pakete higijenskih potrepština.

Paketi će se dostavljati jednom mjesečno u sva domaćinstva kako korisnici i žene koje skrbe o njima ne bi imali nikakvih troškova i brinuli o tome nedostaje li im nešto, a sve je financirano u sklopu projekta, za što je Općina Preko iz Europskog socijalnog fonda dobila bespovratnih 444.495 kuna (oko 59.000 eura).

U paketima su deterdženti za pranje rublja i suđa, sredstva za održavanje čistoće kućanstava, sredstva za održavanje osobne higijene – sapuni, šamponi, vlažne maramice, papirnati ubrusi, toaletni papir… te pomagala poput metle, krpa za pranje, gumene rukavice i slično.

S Irenom Aghil, koja brine o šestero korisnika iz Preka, Poljane i Malog Lukorana, posjetili smo 81-godišnju gospođu Anu Đokić iz Malog Lukorana, koja je uslugu besplatne skrbi u sklopu projekta “Otočka žena” koristila i prošle godine.

-Živim sama i puno toga samostalno obavljam u kući i oko nje, ali godine čine svoje i sve se teže krećem zbog bolova u leđima i nogama tako da mi ova pomoć puno znači. Jako sam zadovoljna i zahvalna ženama koje dolaze i pomažu mi, a nekad mi je najvažnije samo da ih vidim i malo razgovaram s njima. Brže mi prođe tjedan do vikenda kad mi dođu kćeri i unuci, kazala je gospođa Đokić i dodala kako je ovakva briga o starijima i nemoćnima, a uz to još i besplatne higijenske potrepštine, bila nezamisliva kad je ona bila mlada, odnosno njezini roditelji, baka i djed u poodmaklim godinama.

U sklopu projekta “Otočka žena – faza II” besplatna pomoć starijima i nemoćnima uključuje dostavu namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima korisnika, pomoć u održavanju čistoće domova, pomoć pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni i osobnom izgledu, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju različitih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pružanje podrške korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u socijalnim aktivnostima i druge poslove vezane uz skrb starijih osoba.