U DVD Preko stiže donacija vatrogasne zajednice austrijskog Tirola

U DVD Preko stiže donacija vatrogasne zajednice austrijskog Tirola

Iz Tirola uskoro stiže čak 16 vatrogasnih vozila u Zadarsku županiju. Rezultat je to uspješnog posjeta zadarskoga izaslanstva toj austrijskoj saveznoj državi, objavila je Zadarska županija.

U pokrajinskoj vatrogasnoj školi smještenoj u gradu Telfsu održan je koordinacijski sastanak vatrogasnih zajednica Tirola i Zadarske županije. Domaćine su predstavljali voditelji projekta koje su imenovali savezna Vlada Tirola – Peter Logar i Hubert Ritter te glavni vatrogasni inspektor Tirola Alfons Gruber, dok su iz Zadarske županije, uz predsjednika i zapovjednika Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željka Šošu i Mateja Rudića, sastanku nazočili zamjenik župana Šime Vicković te čelni ljudi nekoliko gradova i općina.

-Na sastanku je utvrđeno kako je dosadašnja suradnja između Vlade Tirola i njihove vatrogasne zajednice i Zadarske županije bila na iznimnoj razini te će se projekt kojim Vlada savezne pokrajine Tirol vatrogasnim postrojbama donira rabljena vozila i opremu u izvrsnom stanju nastaviti i u 2023. godini, kaže predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša.

Projekt Tirol za hrvatsko vatrogastvo provodi se 14 godina na područjima kontinentalnih županija, a suradnja Tirola i Zadarske županije kao jedine na obali započela je 2020. godine s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Ražanac. Proširenjem projekta na Vatrogasnu zajednicu Zadarske županije u 2021. i 2022. godini vatrogasnim vozilima i opremom opremljeni su DVD-i Sukošan (1), Stankovci (2), Polača (2), Tkon (2), Pljusak-Nin (2), Žegar (1), Povljana (1), Starigrad-Paklenica (1), Rava (1), Pakoštane-Vrgada-Vrana (1).

U novoj donaciji vatrogasne opreme i vozila najavljenoj za 2023. godinu u Zadarsku županiju stići će ukupno 16 vozila koji će biti namijenjeni DVD-ima iz Benkovca, Nina, Obrovca, Paga, Preka, Privlake, Sv. Filipa i Jakova, Starigrada te s otoka Ista i Molata. Dobrovoljna vatrogasna društva koja se opremaju u sklopu programa moraju ispunjavati uvjet da posjeduju funkcionalnu garažu za vatrogasna vozila koja će im biti donirana.

-Na sastanku je, uz ostalo, potvrđena donacija čak pet vatrogasnih vozila za spašavanje s visina (auto ljestvi), i to po jedna za svaku profesionalnu vatrogasnu postrojbu s područja županije. O značaju ove donacije govori podatak da nove auto ljestve stoje milijun eura, a rabljene najmanje 100.000 eura. Prvo takvo vozilo će u Zadarsku županiju stići u jesen sljedeće godine za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Benkovca, najavio je županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

Uz to, Vatrogasna zajednica Zadarske županije za boravka u Tirolu već je preuzela kombi vozilo koje će služiti za prijevoz vatrogasaca iz cijele županije na obuke, usavršavanja, intervencije i sl.

-Zadarska županija zahvaljuje Peteru Logaru i Hubertu Ritteru što su prepoznali rad vatrogasaca u našoj županiji i na ovaj način pomažu vatrogasnim postrojbama, ali i jedinicama lokalne samouprave donacijom kvalitetnih vatrogasnih vozila, poručio je zamjenik župana Šime Vicković.

Fotografije Zadarska županija