“Dok se danas spominjemo Krista Kralja, mislimo na milost, čast i dostojanstvo koje je tako iskreno živio Ivo Mašina”

“Dok se danas spominjemo Krista Kralja, mislimo na milost, čast i dostojanstvo koje je tako iskreno živio Ivo Mašina”

U župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Preku, danas je svečano proslavljena svetkovina Krista Kralja te obilježena 61. godišnjica pogibije Ive Mašine, žrtve bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja.

Misu je predvodio mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup koadjutor, koji je naglasio kako je među desetoricom istaknutih osoba Zadarske nadbiskupije, koji su za II. svjetskog rata  i poraća mučeni i ubijeni zbog ljubavi prema vjeri i Bogu, zasigurno se ističe i Prečanin Ivo Mašina”.

Ivo Mašina bio je „časni sin i ponos župe Preko, kandidat za čast oltara, odnosno proglašenje, nadamo se, nakon završenog postupka i suda Crkve, blaženim i svetim“, rekao je mons. Zgrablić.

-Između desetorice istaknutih osoba Zadarske nadbiskupije koji su za Drugoga svjetskog rata i poraća ubijeni iz mržnje prema vjeri, pokazali herojsku ljubav prema Bogu i bližnjemu, ističe se Ivo Mašina, kojega je krasila i velika odlika kršćanskog domoljublja. S pravom smijete biti ponosni na toga časnog sina prekrasnog i dragog mjesta Preka, kao i na, također sina župe Preko, mons. Josipa Grgura Marčelića, dubrovačkog biskupa (1884.-1928.) koji je pokopan u preškoj župnoj crkvi, dodao je mons. Zgrablić Prečanima.

Zahvalio je župniku don Filipu Kucelinu za trud i zalaganje da se svećenici i istaknute osobe Zadarske nadbiskupije, među kojima je kao vjernik laik i Ivo Mašina, uvrste u postupak moguće beatifikacije kao žrtve komunističke represije koja je iskazivala neprijateljstvo i mržnju prema Bogu i Crkvi. Napomenuo je kako “ti mučenici predstavljaju ures Crkve koja je mistično tijelo Kristovo čiji smo mi dio” te poručio da je važno njegovati uspomenu na te svećenike, ne zaboraviti njihovo svjedočanstvo za živoga Krista za kojega su položili život kao za Istinu i Otkupitelja čovjeka.

-Dok se danas spominjemo Krista Kralja, mislimo na milost, čast i dostojanstvo koje je tako iskreno živio Ivo Mašina, na koje smo pozvani da i mi tako živimo. Da Krista tako nasljedujemo, da budemo u zajedništvu s onima koji u punini to dostojanstvo žive, istaknuo je, među ostalim, u propovijedi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Među kandidatima za beatifikaciju su desetorica ubijenih svećenika i jedna redovnica: Ante Adžija, Ante Čotić, Mirko Didović, Ivan Kranjc, Ante Letinić, Srećko Lovretić, Ljubomir Magaš, Ivan Manzoni, Eugen Šutrin, Ivan Tičić i sestra Agneza Petroša.

Ivo Mašina (Preko, 21. srpnja 1927. – kaznionica Stara Gradiška, 20. studenoga 1961.) bio je najblistaviji đak zadarske gimnazije. U Zagrebu je studirao povijest na Filozofskom fakultetu, gdje se pokazao vrsnim studentom, najboljim u generaciji. Akademik Jaroslav Šidak vidio ga je kao svojeg nasljednika na Zagrebačkom sveučilištu.

Zbog njegovih domoljubnih ideja jugokomunističke vlasti uhitile su ga 1954. i 1957. godine, kad je trebao pristupiti diplomskom ispitu. Sudilo mu se kao dijelu Preške grupe. Bio je drugooptuženi u tom političkom procesu. Osuđen je na 11 godina zatvora. Iz istražnog je zatvora uspio pobjeći. Neko je vrijeme bio u Ogulinu, no, nažalost, ponovno su ga uhitili i kaznu mu povećali na 15 godina. Robijao je u kaznionici u Staroj Gradišci.

Kad je umro, imao je samo 35 godina. Dugo se nije znalo gdje mu je grob unutar zatvorskih zidina. Bilo je nekoliko pokušaja ekshumacije od 1968. do 1984. godine. Posmrtni su mu ostatci preneseni u Preko 24. srpnja 1998. godine.

Nakon svečanog misnog slavlja, na grobu Ive Mašine na Školjiću položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće.

FOTOGALERIJA s obilježavanja 61. godišnjice pogibije Ive Mašine