Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

NAJSTARIJA PREČANKA Sretan 107. rođendan, draga teta Rita!

U krugu najbliže obitelji, Margareta Dorkin iz Preka proslavila je u nedjelju 107. rođendan!!!

Teta Rita, kako je svi zovu, nije samo najstarija Prečanka i stanovnica otoka Ugljana, nego vjerojatno i Zadarske županije. Najstarija žena u Dalmaciji Mara Gabelica starija je samo godinu dana od tete Rite i živi u Zmijavcima.

Margarita Dorkin dobroga je zdravlja, vedra i vesela. Zbog staračke mrene slabije vidi pa više ne izlazi van, ni u dvorište, jer se boji da ne padne, a ne gleda više ni nedjeljnu misu na TV-u. Ali zato u svojoj sobi sluša radio i po cijele dane moli. Hrani se zdravo, ima odličan apetit, a nakon svakog ručka i večere popije čašu domaće crne bevande.

Rođena je u Austro-Ugarskoj, živjela je u Kraljevini Hrvata, Srba i Slovenaca, pa u Kraljevini Jugoslaviji, Italiji, NDH, SFRJ i Hrvatskoj. Ukupno u sedam država, a zapravo nikad nije otišla dalje od rodnoga otoka i Zadra.

Preživjela je bombardiranje Preka, kada su svi oko nje poginuli, a ona prošla tek s pokojom posjekotinom. Preživjela je i mnoge nepravde i poniženja, ali iz svega je uvijek, kaže, izlazila još jača. A nagrada za sve to je život koji živi posljednjih 30-ak godina.

Rasla je bez oca, koji je umro pet dana prije njezina rođenja, bez braće i sestara, a rano je ostala i bez majke. U mladosti je, poput mnogih prijeških žena, bila lavandijera, a najbolje godine provela je radeći kao kućna pomoćnica u jednoj zadarskoj obitelji. Spletom okolnosti, kad se početkom 90-ih vratila na rodni otok, život joj je dobio novi smisao u novostečenoj obitelji Julije i Vlatka Dorkina, čiju djecu smatra svojim unucima i vrijeme najradije provodi s njima.

Oni su joj i ovoga puta priredili rođendansko slavlje, uz puno smijeha, radosti i dobrih želja!

A dobrim željama pridružujemo se i mi! Sretan rođendan, draga teta Rita!