Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U “Priču Priječanina putnika” utkano 1347 riječi – i sve počinju slovom “P”

Jedan čovjek, jedno slovo i 1347 riječi bilo je dovoljno da se u petak navečer na četvrtoj Večeri uspomena, koju uoči priješke fešte Gospe od Ružarija organizira KUD Preko, napuni Dom na žalu u Preku.

Pod redateljskom palicom Vesne Dunatov, predsjednice KUD-a Preko, humoreska “Priča Priječanina putnika”, autora i pripovjedača Josipa Mašine, vratila nas je u rane pedesete godine prošloga stoljeća, a nastala je u obiteljskom domu Josipa Mašine, u Vožovih.

-Bila je to svojevrsna društvena igra u vremenima kad nije bilo ni televizije ni Interneta. Okupljena oko obiteljskog ognjišta, cijela se obitelj zabavljala izmišljajući priče. Ja sam je zapamtio, zapisao i u nju utkao 1347 riječi koje počinju slovom “P”, što priču dodatno čini zanimljivom i komičnom, govori autor.

Kao što naslov humoreske možda sugerira, nije riječ o putovanju u daleke i egzotične krajeve. “Priča Priječanina putnika” vodi nas na putovanje iz Zadra do Preka preko Poljane parobrodom Pašman. Puhala je pulentačina pa je parobrod morao pristati u Poljani, a ne u Preku. Junak priče nastavlja svoje putovanje ulicama Preka, od Pajačevih do Punte. Susreće druge mještane koji mu se pridružuju i s njim “pletu” priču. To, naizgled obično i nezanimljivo putovanje, prerasta u pravu pustolovinu…

Nakon dvije godine stanke, za koju je kriva pandemija izazvana koronavirusom, KUD Preko nastavlja s tradicijom održavanja Večeri uspomena uoči priješke fešte Gospe od Ružarija, popularno zvane Luzarice.

-Večer uspomena upriličili smo kako bismo asocirati uspomene na priješke običaje i ljude. Generacije Prečana utkale su u ovo naše lipo misto svoje živote. Obogaćivali su ga plemenitim djelima, umjetničkim ostvarenjima, zanimljivim i osebujnim životima. Pamtimo mnoge takve pojedince. Zanimljive dosjetke i anegdote iz njihovih života i danas su prisutne među Prečanima. Često su tešku svakodnevicu i neimaštinu pobjeđivali bogatstvom duha, smislom za humor i privrženošću ovom komadiću škrte zemlje, kaže redateljica Večeri uspomena Vesna Dunatov.

U programu, koji je vodila Jelena Rušev Mogilevskij, sudjelovali su Ženska klapa Lavandiere, Pjevačka skupina Udruge žena Luzor, Župni zbor sv. Cecilije iz Preka, Kiara Dunatov, Rea Žigo, Jerko Hrabrov i Adrijan Mitrović, a za ton i svjetlo bio je zadužen Luka Košta.