DAN OPĆINE PREKO Svečano otvoren novoobnovljeni Društveni dom Ugljan

DAN OPĆINE PREKO Svečano otvoren novoobnovljeni Društveni dom Ugljan

Otvorenjem novoobnovljenog Društvenog doma, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i uručenjem godišnjih priznanja, u Ugljanu je obilježen Dan Općine Preko i blagdan nebeskoga zaštitnika sv. Mihovila.

Kako je naglasio načelnik općine Jure Brižić, projekt obnove Društvenog doma u Ugljanu započeo je 2015. godine rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, a radovi su, uz prekide zbog pandemije izazvane koronavirusom, trajali gotovo dvije i pol godine.

-Budući da je sagrađen u prošlom stoljeću, Društveni dom Ugljan zahtijevao je opsežnu obnovu, da bi bio upravo ovakav kakav je danas. Tri godine trebalo je da se riješi imovinsko-pravna zavrzlama, potom smo projekt prijavili na natječaj i dvije godine zaredom od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dobili smo novac i tek tada krenuli u obnovu. Danas ovaj dom predajemo vama koji živite na području Ugljana, da ga koristite, da bude kao što je bio i dosad namijenjen za društvena i kulturna događanja, da ga gledati kao vašu vlastitu kuću, odnosno da brinete o njemu, a mi ćemo, naravno, pomagati u održavanju, kazao je načelnik općine Jure Brižić, koji je sa županom Božidarom Longinom i državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipom Bilaverom presijecanjem vrpce otvorio dom.

Dodao je kako je općinski Odjel za EU fondove, dok je trajala obnova, preko jednog EU natječaja kupio sve da bi se dom kompletno opremio, od stolica i stolova do audio-vizualne opreme. Visina odobrenih sredstava pokrila je 85 posto troškova, a cijela investicija “teška” je 2,5 milijuna kuna.

-Ugljanci me često pitaju kada ćemo urediti središte njihova mjesta i ja im danas mogu poručiti da bismo to mogli napraviti, moramo donijeti Urbanistički plan, na što su nam u resornom ministarstvu rekli da moramo mijenjati i Prostorni plan Općine Preko. Ušli smo i u tu proceduru i nadam se da ćemo u siječnju sljedeće godine moći započeti s izradom Urbanističkog plana. Nakon toga čeka nas odobravanje  lokacijske i građevinske dozvole, najavio je Brižić.

Istaknuo je da u svim projektima Općina Preko ima veliku podršku i u županijskim i u državnim tijelima i da ta tijela, od agencija, zavoda i ministarstava, stoje iza općinskih projekata.

-Sve to moguće je ako djelujemo zajedno! Mi u lokalnoj samoupravi, s vama, zbog kojih smo tu, i naša općinska uprava u sinergiji s višim tijelima koja postoje zbog nas, poručio je.

Zahvalio je svima koji su ovo ljeto dali obol da turistička sezona bude rekordna, sa 307.000 noćenja, što je 17 posto više nego do tada rekordne 2019. godine.

-Naša općina i naš otok prepoznati su i kao poželjna destinacija za ulagače, trenutačno se u Guduću gradi Ljoka Resort sa 24 urbane vile s bazenima, a u Prtljugu je počelo uređenje terena za gradnju turističkog naselja sa 400 postelja. To su projekti koji se vide golim okom, ali mnogo je više uvjetno rečeno malih projekata koji utječu na kvalitetu života naših stanovnika: socijalne naknade za umirovljenike, za novorođenu djecu, studente, učenike, ljude slabijeg imovnog stanja, ulaganja u kulturu i društveni život, podupiranje udruga, sportskih klubova…, podsjetio je načelnik Brižić te najavio da će sljedeće godine Općina Preko vjerojatno nastaviti i sa socijalnim projektom “Zaželi”, u sklopu kojega je bilo zaposleno šest žena koje su brinule o starijim i nemoćnim stanovnicima.

Jedan od gostiju na svečanoj sjednici bio je i župan Zadarske županije Božidar Longin, koji je rekao kako je Općina Preko među onim lokalnim samoupravama koje su vrlo aktivne u osmišljavanju i provedbi značajnih razvojnih projekata kojima podižu životni standard svojih stanovnika.

-I današnje otvaranje ovog društvenog doma svjedoči o tome na vrlo konkretnom primjeru. Zadarska županija pruža potporu razvojnim projektima, naravno u okviru svojih zakonskih ovlasti, ali imamo i velika očekivanja iz nove financijske omotnice EU, u kojoj je Hrvatskoj na raspolaganju gotovo 25 milijardi eura!, naglasio je Longin.

Napomenuo je kako je uz novu fazu trajektne luke u Preku, među ključnim projektima, za koje se očekuje financiranje u novom programskom razdoblju Europske unije, svakako treba spomenuti Aglomeraciju Preko – Kali koja je među najbolje pripremljenim projektima vodno-komunalne infrastrukture u cijeloj državi!

Među uzvanicima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća bili su i saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Sabora Nikolina Baradić te državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, koji su svim stanovnicima čestitali Dan općine i nebeskog zaštitnika sv. Mihovila te poručili da svojim primjerom daju velik doprinos razvoju ne samo Zadarske županije, nego i cijele Hrvatske.

I ove godine Općina Preko dodijelila je javna priznanja za 2022. godinu:

Heritage hotelu Dunatovi dvori – za doprinos u razvoju turizma Općine Preko
Manueli Vladić Maštruko – za doprinos u razvoju kulture i promicanju otočke baštine
Posthumno Mariju Valčiću – za doprinos u razvoju otoka Ošljaka
Daliboru Bori Mrvi – za doprinos u razvoju kulture i očuvanju čakavskoga govora
Malonogometnom klubu Ugljan – za doprinos u razvoju sporta u Općini Preko
Ženskoj klapi Lavandijere – za doprinos u očuvanju tradicijskog klapskog pjevanja
Otočkom bataljunu – za osobit doprinos u obrani naše domovine te očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata
Mladenu Mavaru – za doprinos u zdravstvu i podizanju kvalitete zdravstvenih usluga u Općini Preko
Davoru Vidakoviću – za osobit doprinos u razvoju Općine Preko

Kako je proteklo svečano obilježavanje Dana Općine Preko, pogledajte u FOTOGALERIJI