default
Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Još tjedan dana do Zadar Outdoor Festival u Preku

Zaljubljenike u sport, a i sve one koji će to tek postati, zasigurno će razveseliti vijest kako je pred nama novi Zadar Outdoor Festival. Peto izdanje će se održati 24. i 25. rujna u Preku na otoku Ugljanu, najavljuju organizatori.

Misija Zadar Outdoor Festivala je promovirati Zadarsku regiju kao idealnu destinaciju za održavanje sportskih natjecanja na otvorenome tijekom cijele godine zahvaljujući blagoj klimi, ali i iznimnoj geografskoj raznolikosti te prekrasnom krajoliku.

Prekrasnu prirodu otoka Ugljana sudionici u subotu, 24. rujna, imaju mogućnost istražiti sudjelovanjem na jednoj od triju ponuđenih trail staza dužine 5, 12 ili 18 km. Kategorije nose imena prema vremenskim prilikama na moru pa je tako kategorija Bonaca (5 km) najlakša te je idealna za obitelji s djecom, početnike pa i umirovljenike dobrog zdravlja i fizičke kondicije. Mareta označava neznatno uznemireno more, a u ovom slučaju riječ je o utrci dugoj 12 km koju će s užitkom proći rekreativci srednje spremnosti.

Kategorija Fortunal (18 km), kako joj i samo ime kaže, nevrijeme na moru s visokim valovima, najzahtjevnija je kategorija koja se preporučuje samo iskusnim trkačima. Dok trčite ili hodate po otočnim brdima, ovaj pitoreskni krajolik će vas još jednom ostaviti bez daha neopisivim pogledom na slikovite otočiće i obalnu rivijeru prepunu mirnih uvala.

Natjecateljski program u nedjelju, 25. rujna, započinje utrkama u kajaku i SUP-u. Te utrke će se održati na atraktivnoj ruti koja vodi oko otočića Galevca ispred Preka, koji krasi Samostan Sv. Pavla Pustinjaka iz 15. stoljeća.

Iskustvo u vožnji kajaka i SUP-a nije nužno, štoviše organizatori sve sudionike pozivaju da se spremno okušaju u tim morskim disciplinama koje su postale nezaobilazna rekreacija i zabava tijekom ljetnih mjeseci, a ako biste ipak voljeli malo vježbati prije natjecanja, imate priliku isprobati kajak i SUP u subotu poslijepodne.

Nedjeljni program donosi i natjecanje u brzinskom penjanju. Mjesto održavanja uspona je penjalište Željina litica podno brda sv. Mihovil. Ta stjenovita barijera široka je tristotinjak metara, a visoka od 10 do 60 metara. Ambijent podno litice, među šumama crnike i prastarim maslinama, uistinu je poseban, a dodatnu čar daju pregledni vidici na zadarski arhipelag.

U sklopu Zadar Outdoor Festivala organizirat će se i niz zanimljivih besplatnih radionica i predavanja, a osmišljen je i poseban program za djecu. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na radionicu joge, kizombe, SUP-a i sportskog penjanja.

Edukativno predavanje na temu Život bez granica održat će kondicijski trener Goran Špaleta, ovogodišnji finalist popularnog TV showa Survivor. O temi disbalansa u prehrani u sklopu istoimenog predavanja okupljenima će govoriti Katarina Skroza, certificirana trenerica i savjetnica za prehranu te višestruka svjetska i europska prvakinja u natjecateljskom bikini fitnessu.

Edukativnih sadržaja, koji su ujedno i zabavni, neće nedostajati ni za najmlađe. Za njih je pripremljena radionica kajakinga, zatim košarkaško natjecanje u šutiranju trica i slobodnih bacanja koje organizira Ženski međunarodni košarkaški kamp Belece te Aquathlon koji uključuje plivanje i trčanje, a organizira ga Triatlon klub Zadar.

Kakav bi to program bio bez malo dobre zabave? Za veselu i rasplesanu atmosferu pobrinut će se poznati šoltanski sastav Mjesni Odbor. Besplatan koncert za sve natjecatelje, ali i ostale prisutne goste održat će se u subotu, 24. rujna u 20 sati.

Sve događaje, kao i prirodne ljepote otoka, valja zabilježiti fotoaparatom jer će se ove godine birati i Naj ZOF fotografija. Pritom će pobjednička fotografija osvojiti vrijednu nagradu.

Još jedna posebnost Zadar Outdoor Festivala jest i to što je riječ o #plasticfree festivalu, koji vodi računa o očuvanju svoje okoline i prirode. Krajolik otoka Ugljana nadaleko je poznat po prekrasnim maslinama, a pobjednici pojedinih kategorija će se moći pohvaliti kako su kao nagradu osvojili sadnice masline, što sad već postaje tradicija.

Također, medalje Zadar Outdoor Festivala izrađene su od drveta, što je još jedan pokazatelj kako u ovom projektu prednost daju prirodnim materijalima.

Festival Zadar Outdoor spremno potiče lokalne priče i projekte pa je jedan od partnera na ovogodišnjem izdanju i Brlog zadružna pivovara. Ta zadarska pivovara prepoznatljiva je po svojim craft pivima osebujnih imena – Plavuša, Neposlušna i Špurija, a svim posjetiteljima ZOF-a predstavit će i Festivalsku Plavušu.

Suorganizatori Festivala su Turistička zajednica Općine Preko i Općina Preko, a upravo su oni zaslužni za vrhunsku spizu spravljenu od lokalnih namirnica kojom se natjecatelji krijepe nakon natjecanja. Možemo zaključiti da je Zadar Outdoor Festival jedna od najpoželjnijih manifestacija ovoga rujna!

Na sve Zadar Outdoor discipline možete se prijaviti putem Internet stranice festivala. Ako kupite kotizacije najkasnije do 18. rujna, u startnom paketu dobit ćete i ZOF majicu!

Sve novosti vezane uz održavanje festivala možete pratiti i na društvenim mrežama Facebook  i Instagram.