Klapa Kali obilježava 40 godina djelovanja

Klapa Kali obilježava 40 godina djelovanja

U subotu, 3. rujna u Kalima će se obilježiti 40 godina djelovanja Klape Kali.

Obljetnica će se proslaviti u restoranu Pescatore u 18 sati, a program je osmislila Milena Dundov.

Prisjetit ćemo se iznimnih trenutaka njihova djelovanja i prisutnosti u kulturnom i društvenom životu Kali. Izmjenjivati će se klapsko pjevanje domaćina i njihovih gostiju, Ženske klape Lavandiere iz Preka i Klape Munita. Recitirat će se pjesme naših pjesnika koji su stvorili izniman opus neprocjenjive čakavske lirike –  Joje Ricova, Milene Rakvin Mišlov, Slavka Perovića i Zorana Perina Đoa, najavljuju iz TZO Kali.

Klapa je osnovana 7. rujna 1982. godine nakon što je ondašnja Mjesna zajednica Kali dala odobrenje da se može osnovati Klapa Kali. Formirana klapa odmah je počela s nastupima na oba otoka – Ugljanu i Pašmanu.

Godine 1983. klapa je nastupila na 17. Omiškom festivalu dalmatinskih klapa i osvojila nagradu kao najbolji debitanti. Poslije toga klapa je još šest puta nastupila na tom festivalu i zabilježila uspjeh još jednog sudjelovanja u finalu, 20. Omiškog festivala dalmatinskih klapa.

Tijekom godina sudjelovala je na svim smotrama dalmatinskih klapa Zadarske županije kao i na smotrama u Austriji, Sloveniji i Italiji. Za prvih pet godina djelovanja klapa je snimila svoj prvi nosač zvuka – kasetu “Znaš li di su Kali”, a kasnije i istoimeni CD.

U četrdeset godina djelovanja kroz klapu su prošla dvadeset i tri pjevača. Članovi klape većinom su bili muškarci, s iznimkom jedne dame –  Željke Zelenčić. Klapa i danas održava kontinuitet pjevanja dalmatinskih pjesama i njeguje izvorno klapsko pjevanje.

Marinko Rušev Bepo je izbornik i glazbeni voditelj klape od njena osnutka.