Glumačka radionica iznjedrila mnoga prijateljstva, ali i odličnu predstavu o prijateljstvu

Glumačka radionica iznjedrila mnoga prijateljstva, ali i odličnu predstavu o prijateljstvu

“Ča smo bez prijateljov?!” Ništa! Ni u životu, a i na daskama koje život znače! Pokazali su to u nedjelju navečer polaznici ljetne Glumačke radionice za djecu, koju već pet godina u Preku, u POU Dom na žalu, vodi dramska umjetnica, glumica Kazališta lutaka Zadar Gabrijela Meštrović Maštruko.

Kao što kaže naslov predstave – “Ča smo bez prijateljov?! – upravo je ta mala, ali po svemu velika radionica iznjedrila prijateljstva koja ne žive samo ljeti, za dvotjednog druženja na probama. Mali glumci iz Preka, Splita, Zadra, Varaždina, Križevaca i Zagreba i “njihova teta Gabi” sporazumijevaju se pogledom, mimikom, gestama…. nekada riječi i nisu presudne.

Vidjelo se to i na završnoj, 20-minutnoj predstavi, koja ni na trenutak nije izgubila na dinamici, napetosti i duhovitosti, unatoč malim nespretnostima i tremi.

Tekst, koji govori o zajedništvu i prijateljstvu, napisala je Gabrijela Meštrović Maštruko, koja je i ovoga puta iz djece “izvukla” maksimum i  upotrijebila sve njihove talente (sviranje, pjevanje, ples). U dvostrukoj ulozi strogih roditelja odlično se snašao i Luka Košta, koji je bio zadužen i za zvuk i za svjetlo, a u vođenju i organizaciji radionice Gabrijeli Meštrović Maštruko pomagala je Kasandra Mikačić.

U predstavi je glavni lik djevojčica Franka, koja uz pomoć svojih prijatelja uspije ispraviti jedinicu iz matematike i ostvariti san – isplivati Maraton Preko – Zadar.

-Temu prijateljstva odabrala sam jer smo, nažalost, okruženi sveopćim otuđenjem. Dvije godine života s koronom udaljile su nas od nas samih, a i od naših prijatelja. Djeca su bila odlična, u potpunosti posvećena radu na probama i znam da je svatko od njih iz sebe izvukao maksimum. Neki imaju više, neki manje glumačkoga talenta, ali mislim da smo to uspjeli izbalansirati i dobiti dobru i zabavnu predstavu, komentirala je Gabrijela Meštrović Maštruko.

U predstavi glume Minja Mazić, Franka Pavlović, Emanuel Košta, Idora Banek, Neo Bandić, Mateo Košta, Filip Konfic, Petar Konfic, Nikola Konfic, Ramona Franov, Marcela Dorkin, Bernarda Vulić i Adrian Mitrović.

Održavanje radionice financijski je pomogla Općina Preko, organizacijski POU Dom na žalu i Turistička zajednica Općine Preko, a tortu kojom su se svi na kraju počastili donirala je slastičarnica Plavi Jadran iz Preka.

Velika zahvala obitelji Mašina, koja je i ovoga puta malim glumcima ustupila svoj Jardin.

A kako je bilo u Jardinu, pogledajte u FOTOGALERIJI