Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Starinski glosi ispo’ volta ispunili Brižićev dvuor

“Klapa je krug, a krug označava sveukupnost, cjelovitost, jednovremenost. Posjeduje stvarnost, prostornost, vrijeme, signale, simbole, boje, jezik, tonove, raspoloženja. Prenosi se do u beskraj. Iste vibracije, ima i klapska pjesma. Njezin je prirodni ustroj krug koji klapa zatvara s publikom…”

Zapisao je pokojni Jakša Fiamengo, pjesnik, akademik, autor tekstova mnogih klapskih, zabavnih i zborskih pjesama dalmatinskoga melosa, među kojima i pjesme “Piva klapa ispo’ volta” po kojoj je nazvan prvi susret klapa na Brižićevin dvuoru u Preku.

Mjestu koje nadahnjuje i samo po sebi priziva u sjećanje neka davna vremena kada su se ljudi spontano okupljali i pjevali ispo’ volta. Možda baš i ispo’ ovoga, na Brižićevin dvuoru, koji postaje arkadijsko mjesto kad je riječ o njegovanju baštinske kulture i tradicije.

U organizaciji i na poticaj Ženske klape Lavandiere iz Preka, koje djeluju u sastavu KUD-a Preko, 4. kolovoza održan je prvi susret klapa koji je okupio dvije muške klape iz Bibinja – Griblju i Poliveru, zadarsku Mješovitu klapu Kolajna te ugljansko-pašmansku Klapu Baliniera i Žensku klapu Lavandiere iz Preka.

Citirajući akademika Fiamenga, voditeljica programa Jelena Rušev Mogilevskij podsjetila je da “izvornoj klapi, lišenoj lažnog estradnog blještavila i umjerenog svjetla reflektora, zapravo i ne treba publika. Jerbo, klapa sebi jest i bit će uvijek najbolja i najvjernija publika, okupljena u istoj pobožnosti pjesme, u vlastitom tonalitetu duše…”

Unatoč tome, publike na Brižićevin dvuoru nije nedostajalo, štoviše, prvi susret klapa ispunio je omiljeni priješki dvor koji je odzvanjao starinskim glosima, kako je u oratoriju “Svit za spasom vapije” zapisao maestro Ivo Nižić.

U svakom slučaju, večer za pamćenje, ne samo ljubiteljima izvorne klapske pjesme, nego svima koji od ljetnog turističkog šušura traže predah u autohtonom dalmatinskom, otočnom, melosu.

Stihove Ive Nižića, Senka Sorića i Roberta Bacalje čitao je Jure Brižić, a uz Žensku klapu Lavandiere, program je organizirala Turistička zajednica Općine Preko. Svjetlo je oblikovao Luka Košta.