Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Večer na Brižićevin dvuoru posvećena pjesniku Antoniju Sammartinu, moliškom Hrvatu

Već 32 godine Brižićev dvor u Preku mjesto je na kojemu se slavi domaća, čakavska, hrvatska riječ!

Ovogodišnja pjesnička večer, održana 3. kolovoza, bila je posvećena prerano preminulom Antoniju Sammartinu, moliškom Hrvatu, pjesniku, društvenom i kulturnom djelatniku koji je ostavio traga ne samo “s one bane mora”, nego diljem Hrvatske.

-Viđali smo se s njim na mnogim događajima po Hrvatskoj i inozemstvu. On je napravio velik korak da bi se hrvatska manjina u talijanskoj pokrajini Molise sačuvala. Rado je primao, mogu reći hodočasnike, dakle sve one koji su željeli osjetiti život Hrvata visoko gore u talijanskim planinama. Rekao je prof. Tihomil Maštrović da je Antonio Sammartino sagradio most između dijaspore i Hrvatske velik kao Pelješki most danas, kazao je u uvodu prof. Robert Bacalja.

Podsjetio je da je često Sammartina pozivao u Brižićev dvor, ali on je početkom kolovoza imao svoju smotru pod nazivom “S našimi riči”.

-Ali jedne godine ipak smo uspjeli dovesti Antonija u Preko: iskoristili smo prigodu kada se folklorna skupina CroTarantata iz Molisea/Mundimitra vraćala kući iz Zagreba da nam izvedu kod Špine na Mulu svoje pučke napjeve, ples tarantu i uz to su čitali poeziju mladi moliški pjesnici koje je vodio naš dragi prijatelj Antonio Sammartino, koji je i sam čitao poeziju. Njegova se riječ čula i u Preku, stoga ćemo se prisjetiti našeg dragog prijatelja koji je preminuo prošle godine, dodao je prof. Bacalja.

U programu 32. Večeri na Brižićevin dvuoru sudjelovali su ženska klapa Kolajna iz Zadra, Zlatko Krilić, veliki hrvatski književnik i klasik hrvatske dječje književnosti, trenutačno predsjednik Društva hrvatskih književnika, mlada pjesnička nada Marko Gregur, prof. dr. sc. Tonći Vlaho Lazibat, inače Dubrovčanin, redoviti profesor u trajnom zvanju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te prorektor Sveučilišta u Zagrebu, ugledni novinar i komentator Branimir Farkaš, koji je prvi put javno čitao svoje stihove, Zvonko Sutlović, poeta oliveatus na Ča-kaj-što u Selcima na Braču, te književnik i publicist iz Gradišća Petar Tyran, koji je zadnjih desetak godina gotovo svaki put u Dvuoru.

Voditelji programa bili su Jelena Rušev Mogilevskij i prof. Robert Bacalja, za tehniku (ton i svjetlo) bio je zadužen Luka Košta, sponzori 32. Večeri na Brižićevin dvuoru bili su Turistička zajednica Općine Preko, Općina Preko i Zadarska županija, a organizatori Matica hrvatska Preko i Društvo hrvatskih književnika – ogranak u Zadru.

Antonio Sammartino bio je istaknuti predstavnik zajednice moliških Hrvata, a obnašao je i dužnost počasnoga konzula Republike Hrvatske (2004. – 2010.) u talijanskoj pokrajini Molise.

Zaslužan je za objavu temeljnih leksikoloških djela moliških Hrvata, Rječnika moliškohrvatskoga govora Mundimitra i Gramatike moliškohrvatskoga jezika.

Prva supruga bila mu je Agostina Piccoli, istaknuta studentica kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, angažirana oko zajednice moliških Hrvata. Nakon njezine pogibije 1998. utemeljio je Zakladu Agostina Piccoli njoj u spomen i na trajno sjećanje koja potiče istraživanje, njegovanje i očuvanje jezične baštine moliških Hrvata promičući sve vrste djelatnosti koje pridonose očuvanju kulture i tradicije moliških Hrvata.

Kćerka Francesca Sammartino predsjednica je Zaklade Agostina Piccoli u Mundimitru, a zaposlena je kao lektorica na Zagrebačkom sveučilištu.

Fotografiju Antonija Sammartina i kćerke Francesce snimio je Miljenko Brezak, a preuzeta je sa stranice bozicabrkan.com