HRT REPORTAŽA Život Ukrajinaca na Ugljanu

HRT REPORTAŽA Život Ukrajinaca na Ugljanu

Multinacionalni magazin Prizma Hrvatske radio televizije emitirao je reportažu novinarke Tanje Kanceljak o životu Ukrajinaca na Ugljanu.

Na otoku Ugljanu živi mala skupina Ukrajinaca. Dio ih je ondje živio i prije rata, a sada su im se pridružile i obitelji.

S početkom rata u Ukrajini počeo je i potpuno novi život ljudi koji su godinama prije u Hrvatsku došli zaraditi. U Ukrajini im je ostalo sve. Obitelj i dom. Njihov hrvatski poslodavac nije ostao ravnodušan.

Trenutačno na otoku Ugljanu živi desetak Ukrajinaca i Ukrajinki. Kažu da je hrvatski jezik blizak ukrajinskom, da imamo mnogo sličnih riječi. A slične su nam i sudbine.

Ukrajinska djeca na Ugljanu čekaju početak školske godine kako bi se potpuno integrirala u društvo i život na otoku. Onamo su došli Ukrajinci različitih zanimanja i različitog materijalnog statusa.

Iako imaju nekoliko grupa na društvenim mrežama, Ukrajinci na otoku Ugljanu nisu intenzivno umreženi u život Ukrajinaca u Hrvatskoj. Malo ih je, rade i ne ostaje im vremena za okupljanja. Uglavnom žive u većim gradovima kako bi lakše pronašli posao, a sada u sezoni oko 4000 njih je u Splitu. U okolici i dvostruko više.