Zadarska županija dijeli 500 tisuća kuna potpora mikro poduzetnicima i milijun kuna za energetsku obnovu

Zadarska županija dijeli 500 tisuća kuna potpora mikro poduzetnicima i milijun kuna za energetsku obnovu

Zadarska županija nastavlja s poticanjem poslovne aktivnosti pa je objavila Javni poziv za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti mikro poduzetnika. Ukupno je u Proračunu za 2022. godinu za ovu namjenu osigurano pola milijuna kuna, a pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše 25 tisuća kuna.

Korisnici potpora su mikro subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva (poduzetnici s manje od 10 zaposlenih) koji imaju sjedište i posluju na području Zadarske županije te obavljaju djelatnost tijekom cijele godine.

Bespovratne potpore dodjeljuju se za aktivnosti proizvodnih i uslužnih djelatnosti, od nabave radnih strojeva i opreme, unutrašnjeg uređenja proizvodnog prostora i uslužnog prostora, do kupnje informatičke opreme i izrade internetske stranice.

Uvjeti i način provedbe ovog Programa opisani su u tekstu Javnog poziva objavljenog na mrežnoj stranici Zadarske županije.

– Pozivamo mikro poduzetnike koji zadovoljavaju uvjete Programa da podnesu zahtjev za dodjelu potpore. Ovo je nastavak naših aktivnosti koje poduzimamo s ciljem potpore poduzetnicima u podizanju kvalitete njihovog poslovanja i očuvanja radnih mjesta, a podaci o rekordnoj zaposlenosti potvrđuju da je Zadarska županija bilježi konstantan gospodarski rast, poručio je župan Božidar Longin.

Uz javni poziv za potpore mikropoduzetnicima, Upravni odjel za gospodarstvo i turizam trenutno ima otvorena dva javna poziva energetske obnove. Riječ je o javnim pozivima za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća i za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju.

– Zadarska županija prepoznala je važnost trenutka jer su energenti znatno poskupjeli pa je, s ciljem potpore građanima u povećanju korištenja obnovljivih izvora energije, raspisala dva javna poziva za koje je osigurano milijun kuna. Prijave se i dalje zaprimaju pa pozivam naše sugrađane koji imaju mogućnost prikupiti potrebnu dokumentaciju da iskoriste ovu priliku i učine svoj dom ekološki učinkovitijim, istaknuo je Ante Sjauš, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.