Mještani Ugljana na Mostiru pronašli “piromanski alat”

Mještani Ugljana na Mostiru pronašli “piromanski alat”

U borovima na Mostiru u Ugljanu, mještani su u srijedu ujutro pronašli ostatke tzv. vulkan petarde i pokraj nje maramicu natopljenu nepoznatom, pretpostavljaju – zapaljivom tekućinom.

-Naišli smo na to dok smo šetali i odmah nam je bilo sumnjivo. Nekome “posao” ili nije uspio ili se ipak predomislio i ostavio svoj “piromanski alat” ovdje. Ne želim misliti što bi bilo da se ovo zapalilo, ovdje usred borove šume. Ne možemo vjerovati da je netko u stanju, pogotovo sada, po ovim vrućinama, i pomisliti na vatru, na paljenje bilo čega. Onaj tko je u stanju takvo što napraviti nije normalan čovjek. On je bolesnik, patološki slučaj, govori ljutito Ugljanac koji nam je poslao fotografiju.

Kaže da će sada još više pripaziti jer živi u blizini i svako jutro prolazi pokraj Mostira.

Uistinu, čovjek ne može da se ne zapita kome je u interesu potpaljivati vatru, izazivati požare, na taj način prijetiti ljudima, njihovoj imovini, uništavati prirodu…

Prije tri dana gorjelo je baš na području Ugljana, u krugu Psihijatrijske bolnice Ugljan, i samo zahvaljujući brzoj intervenciji DVD-ova požar je lokaliziran u najkraćem mogućem vremenu, bez većih posljedica.

Razdoblje ljetnih mjeseci i velikih vrućina, podsjećaju u DVD-u Preko, razdoblje je velike i vrlo velike opasnosti od požara na otvorenom prostoru, a uzroci su najčešće nepropisno korištenje otvorenog plamena i nemar, odnosno ljudski faktor.

Na području Zadarske županije od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom prostoru kako bi se spriječilo nastajanje i širenje požara na poljoprivrednim površinama, zaštićenim dijelovima prirode, šumama i šumskim zemljištima, gradskim parkovima, okućnicama i svim ostalim otvorenim prostorima. Posljedice koje požari izazivaju, osim materijalne štete, neprocjenjive su za prirodu i okoliš koji nas okružuju.

Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora, a posebice:
– spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara,
– spaljivanje papira, smeća i otpadaka,
– improvizirani roštilji i gradele,
– logorske vatre i sl.

Propisane su novčane kazne za prekršaj za bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru i izazivanje požara, dok se za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom može izreći i zatvorska kazna.

Molimo sve da ukoliko uoče požar žurno obavijeste vatrogasce na brojeve 193 ili 112, jer upravo brza dojava omogućuje pravovremeni izlazak vatrogasaca na intervenciju te učinkovitije gašenje požara.