Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Z. Vidov: Ili izmjena zakona ili blokada pristupa ribouzgajalištima

U sklopu manifestacije Kualjske ribarske noći – Tunuara 2022., u Kalima je 15. srpnja održan 18. Znanstveno-stručni skup o ribarstvu.

Među 70-ak okupljenih gostiju, bilo je predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Zadarske županije i regionalnih razvojnih agencija, ribouzgajivača, ribarskih zadruga, vlasnika ribarskih obrta, kapetana, predstavnika susjednih općina i mještana. Skup su organizirali Općina Kali i lokalna Turistička zajednica uz podršku LAGUR-a Plodovi mora.

U prezentaciji na temu Aktualno stanje u ribarstvu s naglaskom na malu plavu ribu, Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, istaknuo je kako plivaričarski ribolov male plave ribe čini 3 posto flote, a čak 91 posto iskrcaja i 54 posto vrijednosti u usporedbi s koćarskim i priobalnim ribolovom.

-Višegodišnji plan upravljanja za plivaričarski ribolov usvojen je 2021. godine, a predviđa fiksno smanjenje ulova kroz dvije godine s osiguranim ukupnim ulovom od 56 tisuća tona u 2022. i 51 tisuća tona 2023. godini za HR flotu, kazao je Mišura. Plan je uvažio hrvatski zahtjev za postupnim smanjenjem i osigurao fleksibilnost za mješovite ulove, kao i maksimalnu varijaciju u godišnjem smanjenju od 10 posto u nadolazećem razdoblju, pojasnio je Mišura.

Najavio je i financijsku alokaciju za novo EU programsko razdoblje od 2021. do 2027., ukupno 348,1 milijuna eura iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EFPRA).

Projekt nove ribarske luke Vela Lamjana te predstojeće investicije predstavio je Đoni Štambuk, privremeni ravnatelj Lučke uprave Zadar. Najavio je gradnju nove trafostanice Vela Lamjana s pripadajućim priključnim vodom, a nakon dobivanja uporabne dozvole za trafostanicu  izdat će se i uporabna dozvola za I. Faze modernizacije i proširenja ribarske luke Vela Lamjana.

Štambuk je predstavio i II. fazu gradnje luke Lamjana, kapitalnu investiciju planirane vrijednosti od 34,8 milijuna kuna, koja obuhvaća poslovnu zgradu s prostorijom za ledomat, radni natkriveni prostor, halu otvorenog tipa, obodnu internu prometnicu, operativni prostor za odlaganje ribarske opreme, prekrcaj i skladištenje ribe. Lučkoj upravi slijedi provedba javne nabave za radove i usluge na projektu II. faze Lamjane.

Posljednje, veoma zanimljivo izlaganje imao je Zdenko Vidov, umirovljeni brigadir iz Kali, koji se osvrnuo na Zakon o morskom ribarstvu i utjecaj na domicilno stanovništvo. Naglasio je kako se strateški razvoj Općine Kali bazira na suživotu s ribouzgajalištima.

-Posljedica takve odluke jest da na  području Općine Kali imamo čak pet koncesijskih polja za uzgoj brancina i podlanice koncesionara Cromaris te jedno koncesijsko polje za uzgoj tune koncesionara Kali Tune, kazao je te ukazao na odredbu iz članka 14. Zakona o morskom ribarstvu kojom je na području uzgajališta i na udaljenosti manjoj od 300 metara od oznake uzgajališta ili koncesijskog područja – zabranjeno obavljanje ribolova.

-Povlačenjem zamišljene crte na udaljenosti 300 metara od koncesijskog polja, stotinjak mještana koji brodove drže u Veloj i Maloj Lamjani, čim se odvežu od rive, ne mogu baciti udicu u more jer su u prekršaju, rekao je Zdenko Vidov.

Uime Matice umirovljenika Kali, Vidov zahtijeva od Ministarstva poljoprivrede da se izmijeni Zakon o morskom ribarstvu ili da donese uredba kojom bi se stanovništvu općina koje dopuštaju razvoj marikulture dozvolio ribolov udicom kanjarom izvan koncesijskog područja uzgajališta.

-Ako se ne udovolji našem zahtjevu, bit ćemo prinuđeni pristupiti građanskom neposluhu i blokirati svojim brodicama pristup ribouzgajalištima, upozorio je Zdenko Vidov.