Koncertom Šomazguna počinje Silbensko kulturno ljeto

Koncertom Šomazguna počinje Silbensko kulturno ljeto

Koncertom Šomazguna na Žaliću na Silbi, u subotu, 9. srpnja počinje Silbensko kulturno ljeto.

U dva mjeseca Silbenjane i njihove goste, u organizaciji Turističke zajednice mjesta Silba, i s mnogim partnerima, očekuje niz glazbenih, edukativnih, filmskih, sportskih i zabavnih događanja!

U subotu, 9. srpnja, na Silbu s Premude stiže i Ribafiš, a sutradan nastavlja plivanje prema Olibu, dok Silbenjani, kao i njihovi gosti, mogu pohađati Swing dance radionicu, koja će imati i svoju prezentaciju na ulicama Silbe 12. srpnja.

Od 13. srpnja svake srijede ide već tradicionalno Kino pod zvijezdama na platou ispred škole, kojem partneri Kino Mediteran i Liburnia film festival donose svježe naslove iz mediteranskih zemalja i najnovije hrvatske dokumentarce.

Od 15. do 25. srpnja održava se novi program nazvan JAZZ on SILBA kroz koji će se organizirati nekoliko nastupa Mia Herceg Quarteta. Istodobno kreće prva radionica za djecu, i to filmska, Oslobođeni film, koju vode mladi filmaši Toma Zidić i Paula Skelin, a završit će 27. srpnja prezentacijom napravljenih filmova.

U tom tjednu, 19. srpnja, održat će se prezentacija fotomonografije “Otisci otoka” Jasenka Rasola, a 21. srpnja  predavanje Dina Tarasa, kustosa iz Arheološkog muzeja Zadar, koji će Sibenjanima predstaviti trenutačni razvoj arheoloških istraživanja na antičkom brodolomu u podmorju Južnog grebena. Tjedan završava Ribarskom feštom, odnosno Zadružnom zabavom u petak, 22. srpnja.

Na Silbu s Paga 30. srpnja uplovljava poznati umjetnik Stanislav Habjan s koncertnim performansom Car je gol, a do kraja ljeta čeka nas još nekoliko koncerata od kojih izdvajamo 10. kolovoza prvi nastup Nene Belana i Fiumensa na Silbi.

Kolovoz započinje zanimljivim umjetničkim projektom koji potpisuje Matea Šabić Sabljić BRODI/ONA ili “Nosim brod preko brda” koji se sastoji od performativne akcije i mobilne instalacije. Projekt će trajati četiri dana, a završava 4. kolovoza ceremonijom porinuća brodova u mandraču kod Športskog ribolovnog društva Galeb.

Ovo ljeto na Silbi će biti i zahtjevnijih i manje zahtjevnih sportskih događanja, u koje će se moći uključiti svi zainteresirani, a počinju 5. i 6. kolovoza mješovitim balotaškim turnirom u organizaciji Boćarskog kluba Silba, nastavljaju se 12. i 13. kolovoza noćnom trkom i Aquatlonom u organizaciji Triatlon kluba Zadar i konobe Alavija, a završavaju 27. kolovoza balotaškim turnirom Bukalin.

Drugi put na Silbu dolazi jedan od najvažnijih avangardnih umjetnika Damir Bartol Indoš, koji će u suradnji s Tanjom Vrvilo izvesti Radionicu rezometrijskih plesova, a završna prezentacija bit će 12. kolovoza ispred škole. Sutradan, 13. kolovoza, izvorna folklorna skupina Silba organizira folklorni đir po Silbi i zabavu ispred škole uz bend Balboa. Nakon toga stižu rado viđeni gosti Silbe Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, koji će 16. kolovoza izvesti svoju uspješnu predstavu za djecu i sve koji se tako osjećaju “Kišni razdraganci”, a 20. kolovoza ponovno na Silbu stiže mnogoljudni pariški bend Joke, koji su na Silbi već svojevrsne legende i koji će svoj energični višesatni ska nastup izvesti ispred café bara MiK.

Organizator Silbenskog kulturnog ljeta je Turistička zajednica mjesta Silba uz partnere, a oni su: Boćarski klub Silba, Izvorna folklorna skupina Silba, konoba Alavija, MiK, PZ Silba, SEA Silba Environment Art, Mavena – 36 njezinih čuda, Triatlon klub Zadar, Festival mediteranskog filma Split, Liburnia film festival i Kuća ekstremnog muzičkog kazališta, a sponzori i donatori su Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Grad Zadar, Zadarska županija i Mia tours.