Marko Višić pobjednik 9. Dana maslinovog ulja Ugljan!

Marko Višić pobjednik 9. Dana maslinovog ulja Ugljan!

Devetu godinu zaredom, u organizaciji TZM Ugljan i Općine Preko, u Ugljanu je održana završnica Dana maslinovog ulja Ugljan, a zlatnu medalju za ekstradjevičansko ulje osvojio je Marko Višić iz Ugljana.

-Na 9. Dane maslinovog ulja prijavilo se 11 maslinara sa 12 ulja. Osam ih je ponijelo oznaku ekstradjevičanska, a od njih su četiri osvojila zlato, jedno srebro i tri broncu, rekla je prije dodjele priznanja i zahvalnica Marina Belić Telac, voditeljica TZM Ugljan.

Brončanu medalju osvojili su Vojko Štrmelj, Nikša Ivanac i Berislav Maštruko, srebrnu OPG Škrinjar Valter iz Buzeta, a četiri zlata pripala su Marinu Matešiću za oba ulja, Vojku Škopiću i Marku Višiću, koji je dobio najbolje ocjene.

Posjetitelji završnice imali su mogućnost probati sva maslinova ulja prijavljena na natjecanje i dati glas svome favoritu. Prema mišljenju publike, treće mjesto pripalo je Vjku Štrmelju, drugo Igoru Kabiću, a prvo Nikši Ivancu.

Iako nisu osvojili nagrade, zahvalnice za sudjelovanje dobili su Martina Barešić, Igor Kabić, Oliver Miletić i
OPG Vojvodić iz Blata na Korčuli.

Posebnu pozornost posjetitelja privukla je izložba starih fotografija snimljenih na Ugljanu tijekom 20. stoljeća.

-Crno bijele fotografije uhvatile su dašak prošlog vremena, mještane Ugljana u svojim svakodnevnim aktivnostima, tadašnju arhitekturu mjesta. Uzbudljivo je svjedočiti veselju djece tijekom ljetnih praznika, odlascima mladih na ples i zabavu na susjedne otoke, običaju „črnjenja“. Fotografije će se moći razgledati do 28. srpnja u galeriji Baul, a posebnu zahvalu upućujemo Ugljankama i Ugljancima koji su nam ustupili dio fotografija: Sjajni Koubek, Damiru Martinovu, Emiliju Crnošiji, Slavku Beliću i Daliboru Mrvi. Drugi dio fotografija posuđen je iz arhive TZM Ugljan i s portala ugljan.org, kazala je Marina Belić Telac.

U programu 9. Dana maslinovog ulja nastupili su Mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana, Udruga Điran i Marko Zekanović, obrt Moćun iz Kali pripremio je domaće morske specijalitete, a održan je i Sajam otočnih proizvoda.

Ulja su ocjenjivali stručnjaci iz Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea iz Zadra, a za zainteresirane su organizirali i malu školu degustacije ulja.

Kako je sve proteklo, pogledajte u FOTOGALERIJI