Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Pitomački slikari donijeli u Preko dašak rodnoga kraja Petra Preradovića

Dvadeset i pet likovnih umjetnika okupljenih u Likovnom klubu Duga u Pitomači predstavilo je rodni kraj pjesnika Petra Preradovića na izložbi otvorenoj u petak navečer POU Dom na žalu u Preku.

Nastavak je to suradnje POU Dom na žalu i Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, koja je počela prošle godine snimanjem promotivnog videa ”Preradović i Pavica” – uprizorenja dijela života Petra Preradovića koji je proveo u Zadru i u Malom Lukoranu u ljetnikovcu obitelji De Ponte.

Izložbom pitomačkih umjetnika obilježeni su i 5. Dani Petra Preradovića, manifestacije koju su zajednički pokrenuli POU Dom na žalu i Općina Preko, te početak ljetne sezone u galeriji Doma na žalu.

O radu Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, rodnome mjestu najvećega pjesnika hrvatskoga romantizma, govorio je voditelj Srećko Mijatović, a o likovnom izričaju pitomačkih umjetnika naivni slikar Stjepan Ivanec, jedan od važnijih predstavnika Hlebinske škole slikarstva.

-Iako živimo u različitom podneblju, vežu nas kultura i ljubav prema umjetnosti, a najviše riječi koje nam je u naslijeđe ostavio veliki pjesnik Petar Preradović. One su i danas, nakon gotovo 180 godina od prvog objavljivanja budnice “Zora puca, bit će dana”, žive i svjedoče o duhu hrvatskoga naroda, istaknuo je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

U programu otvorenja sudjelovao je KUD Sv. Ante iz Lukorana, a Udruga žena Luzor iz Preka posjetitelje je počastila fritama.

Izložbu, koja se može razgledati do polovice srpnja, organizirali su POU Dom na žalu, Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića Grabrovnica, Centar za kulturu Drago Britvić Pitomača, Općina Preko i Općina Pitomača.