Prečani na Danu Općine Kloštar Ivanić i smotri folklora Kloštarski škrilak

Prečani na Danu Općine Kloštar Ivanić i smotri folklora Kloštarski škrilak

Dugogodišnje prijateljstvo s brojnim vikendašima i vatrogascima mnogih mjesta u zapadnoj Moslavini ovaj je vikend i “službeno” potvrđeno sudjelovanjem Općine Preko na Danu Općine Kloštar Ivanić.

-Naše dvije općine vežu i dva jaka, u narodu omiljena, nebeska zaštitnika – sv. Ivan Krstitelj i sv. Mihovil – što je dodatni razlog za uspostavljanje čvrstih veza između Preka i Kloštar Ivanića, kazao je u uvodnom obraćanju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Pučkom domu Kloštar Ivanića načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Govoreći o dvije općine smještene u po mnogočemu različitim dijelovima Hrvatske, naglasio je da su to razlike koje potiču, inspiriraju i spajaju.

-Mi dolazimo s otoka smještenoga nasuprot Zadru i pokazat ćemo vam samo mali dio naše tradicijske baštine koje njeguju udruge i KUD-ovi. Radujemo se budućoj suradnji, a moram istaknuti da sam zadivljen postignućima vaše općine u protekle tri godine, o čemu je govorio načelnik Željko Filipović. Ostvareni projekti su nešto što je opipljivo, što se najviše vidi i što ljudi vole, ali ono što ste i sami naglasili – najveći su uspjeh djeca, odnosno povećanje broja stanovnika. I mi brinemo o svojoj djeci i mladima, jer oni su budućnost, tako da se mogu pohvaliti sa stotinu upisane djece u vrtić i 340 u školu. U svakom slučaju, čestitam vam jer bez djece i porasta broja stanovnika nema napretka i nijedan projekt ne može to nadomjestiti, poručio je Jure Brižić.

Osim u službenom dijelu programa svečane sjednice Općinskog vijeća, načelnik Brižić sudjelovao je i u obilježavanju Dana branitelja Općine Kloštar Ivanić te se upisao u Knjigu sjećanja u Spomen-sobi posvećenoj stradalim braniteljima kloštarskoga kraja.

U večernjim satima održana je tradicionalna smotra folklora Kloštarski škrilak, u kojoj su među desetak KUD-ova i folklornih skupina iz cijele Hrvatske nastupili i Udruga žena Luzor i Ženska klapa Lavandijere KUD-a Preko.

-Prvi put smo gostovali u Moslavini i imali priliku upoznati običaje ovoga kraja. Iako možda nisu razumjeli našu čakavicu, domaćini su nas srdačno primili i velikim pljeskom reagirali i na naš i na nastup Ženske klape Lavandijere. Posebnu zahvalu želim uputiti domaćinima, KUD-ovima Kloštar i Obreška, a osobito ženama iz Udruge Hrvata BiH Kraljica Katarina, koji su nas ugostili kao dugogodišnje prijatelje, komentirala je predsjednica Udruge žena Luzor Vilma Jozić.

U sklopu Dana Općine Kloštar Ivanić, održane su i 18. Državna i 23. Županijska izložba izvornih i zaštićenih pasmina konja i konjskih zaprega.

Kako je bilo na dvodnevnom gostovanju Prečana u Kloštar Ivaniću, pogledajte u FOTOGALERIJI