M. Vladić-Maštruko nagrada “Grigor Vitez” za slikovnicu “Bijele ribice lavandijerice”

M. Vladić-Maštruko nagrada “Grigor Vitez” za slikovnicu “Bijele ribice lavandijerice”

Akademska slikarica Manuela Vladić-Maštruko dobila je nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u autorskoj slikovnici “Bijele ribice lavandijerice”.

Uz to, autorica je dobila i posebno priznanje za njegovanje ugljanske čakavice!!!

Stradanje prijeških lavandijera desetljećima je bio motiv i inspiracija mnogim umjetnicima, a akademska slikarica i spisateljica Manuela Vladić-Maštruko riječju i slikom ukoričila je veliku tragediju u libar za vele i mole, store i mlode, u slikovnicu, odnosno ilustriranu knjigu “Bijele ribice lavandijerice”.

Da je riječ o iznimnom autorskom djelu potvrđuje i godišnja nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju.

Nagrada “Grigor Vitez” najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koja je prvi put dodijeljena 1967. godine.

Dodjeljuje se za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama za djecu i mlade. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Osim nagrade autorima i autoricama, svake godine dodjeljuju se i posebne pohvale urednicima i nakladnicima. Ta su priznanja izraz stajališta da su za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potrebni sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn.

Odluke o nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu:
Predsjednik povjerenstva, Zlatko Krilić, književnik, dobitnik Nagrade „Grigor Vitez“ , Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mlade Knjižnica grada Zagreba, viša knjižničarka, dr.sc. Frano Dulibić, red.prof., Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, izv.prof.art. Stanislav Marijanović, diplomski sveučilišni studij ilustracija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ilustrator i književnik, dobitnik Nagrade “Grigor Vitez”, dr.sc. Diana Zalar, red.prof., Katedra za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Ovogodišnji dobitnici nagrade su:

Spisatelj Sven Adam Ewin je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u zbirci poezije POVEDI ME ZA RUKU, DIDA (Semafora, Zagreb)
Spisatelj Zoran Pongrašić je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za mladež u romanu KRIVE SU SEKA I SEKA(Knjiga u centru, Zagreb)
Ilustratorica Lucija Mrzljak je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u slikovnici MOJ PRIJATELJ MAČKODLAK(Olja Savičević Ivančević, Sandorf, Zagreb).

Svečano uručivanje nagrada održat će se 1. srpnja 2022., u Maloj dvorani KD „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, na 55. dodjeli Nagrade „Grigor Vitez“ u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, osnivača nagrade i najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj.

Knjiga je tiskana uz pokroviteljstvo Općine Preko, Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Društva hrvatskih književnika, Zagreb, a izdavač je Arte Insula.

Čestitamo autorici Manueli Vladić-Maštruko, koja je, podsjetimo, prvo predstavljanje održala u Preku 2. listopada 2021. godine.