Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

HEP najavio obnovu bivšeg odmarališta Elektre Zagreb u središtu Preka

Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u središtu Preka, tik uz plažu, 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća Hrvatska elektroprivreda, odnosno tadašnja Elektra Zagreb, imala je odmaralište za svoje radnike.

Mnoge generacije sa sjetom pamte prva ljetovanja i susret s morem upravo po Preku i lijepoj dvokatnici s velikim, uređenim dvorom i cvjetnim vrtom. A i Prečani se rado sjećaju godina u kojima su ugošćavali Elektrine radnike i njihove obitelji pa se i danas plaža ispred bivšega odmarališta naziva jednostavno – Elektra. Nažalost, odmaralište je početkom devedesetih zatvoreno, zgrada i okoliš su propadali, a u napuštenoj dvokatnici 2015. izbio je požar i dodatno je devastirao.

Ovih dana ispred Elektre su osvanuli informativni panoi s projektom budućeg obnovljenog odmarališta, što je u Preku odmah izazvalo veliko zanimanje, a da HEP uistinu planira obnoviti nekadašnje odmaralište, potvrdili su nam iz Ureda za odnose s javnošću nacionalne elektroenergetske tvrtke.

“HEP sustavno obnavlja i ulaže u objekte za odmor u svom vlasništvu. Za HEP-ov objekt za odmor u Preku predviđena je rekonstrukcija zgrade u postojećim i zakonom dopuštenim gabaritima, uz hortikulturalno uređenje okoliša. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole, nakon čega će se provesti natječaj za izbor izvođača radova. Nakon stavljanja objekta u funkciju, apartmani će se nuditi na tržištu, s tim da će korištenje prema tržišnim cijenama prioritetno biti ponuđeno radnicima HEP grupe”, izvijestili su iz Hrvatske elektroprivrede.

Da se godinama nastoji riješiti “crna točka” u središtu mjesta, koju je nemoguće ne primijetiti, potvrdio nam je i načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji se zbog Elektrinog odmarališta nekoliko puta sastajao s upravom HEP-a.

-Drago mi je da su sva naša nastojanja i posjeti HEP-u urodili plodom te da će se zgrada na najatraktivnijoj lokaciji u Preku obnoviti. Upoznati smo s nastojanjima Hrvatske elektroprivrede da se riješe sve dozvole i prateća administracija, u čemu im je naša općinska uprava uvijek bila na raspolaganju, kao i svim investitorima koji su  iskazali interes za ulaganje na našem području. Istina, bili bismo sretniji da zgrada nakon obnove postane komercijalni turistički objekt, ali u svakom smo slučaju zadovoljni i radujemo se početku radova, komentirao je načelnik Brižić.

Hrvatska elektroprivreda u Preku, na Zmorcu, ima još jedno odmaralište, koje su nekad koristili radnici Elektre Čakovec. Zgrada je prije šest godina obnovljena i stavljena u funkciju, a u njoj po tržišnim cijenama i plaćanjem na rate mogu ljetovati radnici HEP-a iz svih dijelova Hrvatske.