Privremeno, uz posebne uvjete, otvorena luka Sali

Privremeno, uz posebne uvjete, otvorena luka Sali

Ispostava lučke kapetanije u Salima, na zahtjev Županijske lučke uprave Zadar, donijela je rješenje o privremenom otvaranju luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Sali od 31. svibnja tijekom izvođenja prve faze radova na dogradnji luke, izvijestila je ŽLU Zadar.

Odluka o privremenom otvaranju luke bit će na snazi do početka izvođenja druge faze radova, koja je predviđena nakon završetka turističke sezone.

Zahtjevu za privremenim otvaranjem luke prethodilo je rješenje o ispunjenju uvjeta sigurnosti plovidbe tijekom izvođenja radova Lučke kapetanije Zadar. Navedeni uvjeti formirani su kroz Studiju sigurnosti plovidbe koju je naručila Županijska lučka uprava Zadar kako bi udovoljila zahtjevima lokalnog stanovništva te smanjila utjecaj radova na komercijalne aktivnosti tijekom turističke sezone.

UVJETI PLOVIDBE:

1. Tijekom izvođenja radova dopuštena je plovidba brodica i jahti plovnim putom koji se proteže između plutača lateralnog sustava odnosno istočno i južno od posebnih oznaka – žutih plutača.

2. Tijekom izvođenja radova dopuštena je plovidba brodica i jahti dužine do 12 metara, do 4 metra širine i gaza do 2,5 metra. Brodice i jahte između 8 i 12 metara prilikom uplovljavanja trebaju voditi posebnu pažnju na vremenske uvjete i manevarske posebnosti plovila. Pridržavanje pravila plovidbe i ograničenja dubine prilikom uplovljavanja i isplovljavanja te za plovidbe u označenom plovnom putu i slobodnom kretanju u luci u odgovornosti je voditelja/zapovjednika broda.

3. Uplovljavanje i isplovljenje je dopušteno samo tijekom danjeg svjetla korištenjem plovnog puta označenog lateralnim oznakama i posebnim oznakama.

4. Tijekom izvođenja radova u području luke, odnosno na prilaznim plovnim putovima dopuštena je plovidba najvećom brzinom od 3 čvora.

5. Prednost pri plovidbi imaju brodice, jahte koje isplovljavaju iz luke.

6. Iznimno, u slučaju opasnosti po zdravlje i život ljudi, dopušteno je uplovljavanje brodicama i jahtama i tijekom noći uz posebnu pažnju.

Fotografija ŽLU Zadar