Ugljan: Učenici, mještani i ronioci čistili obalu i podmorje

Ugljan: Učenici, mještani i ronioci čistili obalu i podmorje

Protekli vikend u mjestu Ugljan protekao je u znaku ekologije i čišćenja podmorja i obale.

U dvodnevnoj akciji sudjelovali DPS Zagreb, Osnovna škola Valentina Klarina – Područna škola Ugljan, Diving Centar Ugljan i mještani.

Akcija je počela ekološkom interaktivnom radionicom na plaži Mostir u kojoj su sudjelovali učenici PŠ Ugljan, a vodili su je članovi DPS Zagreb. Teme su bile štetnosti otpada i važnosti čiste prirode i zraka. Devetnaest  učenika i članovi DPS Zagreb prikupili su 60 vreća otpada i tako dali svoj doprinos u očuvanju čistoće mjesta.

-U subotu su članovi DPS Zagreb odradili dva ronjenja. Ujutro se čistilo podmorje u Lučinom Selu, a popodne  u Batalaži. U dva zarona prikupljeno je oko 3000 litara smeća, odnosno 100 punih vreća otpada. U Lučinom selu izronilo se u većini staklo, ali bilo je i konopa te u manjoj mjeri plastika, dok se u uvali Batalaža uz pokoju gumu i bocu, većinom ronio otpad na većoj dubini koji ostaje nakon sidrenja jedrilica, kazao je Neven Marinić iz DPS Zagreb.

U TZM Ugljan ističu da je ovo bila već četvrta akcija koja je odrađena u suradnji s članovima Društva za podvodne sportove Zagreb. U akciji je sudjelovalo 16 ronilaca, a svake godine se čisti podmorje u drugoj uvali mjesta Ugljan.

Roniocima su pomagali mještani, koji su barkama prevozili otpad na obalu, a akciju su donirali Pansion Stari dvor i Pizzeria Mareta.

U velikoj FOTOGALERIJI pogledajte kako je protekla dvodnevna ekološka akcija.

Fotografije Ingrid Švorinić i Marina Belić Telac (TZM Ugljan)