Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Ugljan i Pašman na karti slavljeničke biciklijade ID Riva Toursa

U sklopu biciklijade ID Riva Toursa u povodu 20 godina dovođenja cikloturista na Jadran i otoke Kvarnera i Sjeverne Dalmacije, danas poslijepodne Preko je “okupiralo” 165 Bavaraca na dva kotača.

Na putu dugom 250 kilometara, njemački umirovljenici, ljubitelji cikloturizma, obići će Lošinj, Cres, Rab, Pag, Zadar, Ugljan, Pašman, Dugi otok i Molat.

Na našem otoku logističku i organizacijsku potporu pružila im je Turistička zajednica Općine Preko, a prema riječima vodiča i koordinatora Zorana Barača iz agencije ID Riva, cijelim putem prate ih i liječničke ekipe, policija, lučke kapetanije, serviseri…

-Riječ je o gostima koji godinama iz Bavarske dolaze u Hrvatsku, svi su umirovljenici, uglavnom stari između 65 i 75 godina. Svi voze električne bicikle, dnevne ture duge su 40-ak kilometara i strogo pazimo da se svi redovito odmaraju, jedu voće, piju vodu, dodaje Barač.

Krenuli su iz Rijeke, putem ih prati pet nautičkih motornih brodova, na kojima spavaju i imaju obroke. Iz Preka su se uputili u Tkon, gdje će noćiti, a potom brodom do Dugog otoka. Biciklirat će od Zaglava do Božave, odakle će opet brodom do Molata.

ID Riva Tours, njemački turoperator specijaliziran za putovanja u Hrvatsku, organizirao je prigodnu proslavu  dvadesete obljetnice od dolaska prve organizirane skupine njemačkih biciklista i novinara na Kvarner, događaja koji je dao velik doprinos za hrvatski turizam te je označio i početak ozbiljnog razvoja kruzinga i biciklizma. Iako je proslava planirana prije dvije godine, tek su se ove uspjeli posložiti svi uvjeti da se obilježi ovaj veliki jubilej.

Cijelu biciklijadu prati i jedan od najvećih bavarskih medija – Bayerische Rundfunk.