NOĆ TVRĐAVA Posjetitelji otkrili dosad nepoznate tajne Tvrđave sv. Mihovila

NOĆ TVRĐAVA Posjetitelji otkrili dosad nepoznate tajne Tvrđave sv. Mihovila

Posljednjeg vikenda u travnju, u sklopu međunarodnog Projekta Fortitude, otvorena su vrata tvrđava u 40-ak gradova u tri države.

U prvu Noć tvrđava uključila se i Općina Preko, odnosno TZO Preko, prigodnim programom organiziranim na Tvrđavi sv. Mihovila, a koje tajne krije velebna srednjovjekovna utvrda posjetiteljima je u nadahnutoj priči otkrio apsolvent arheologije Pio Domines Peter, koji je kao student Zadarskoga sveučilišta sudjelovao u nekoliko arheoloških kampanja u tvrđavi.

Uz dva stručna vođenja te kratki film o arheološkim istraživanjima, Tvrđavu sv. Mihovila posjetilo je stotinjak znatiželjnika, među kojima su bili turisti, vikendaši i domaći, uglavnom stanovnici Preka.

Posljednja dva dana u travnju rezervirana su za Noć tvrđava. Ideja za tu manifestaciju potekla je iz Šibenika, a priključilo joj se 40-ak gradova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Šibenik je i središnje mjesto događaja zbog kojeg su vrata posjetiteljima otvorile tvrđave Sveti Mihovil, Barone i Sveti Nikola.

Noć tvrđava kulturna je manifestacija koja se održava u sklopu europskog Projekta Fortitude, a organiziraju je projektni partneri: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Opština Herceg Novi, Grad Karlovac i Opština Bar, s ciljem razvoja i promicanja turističke ponude utvrđene baštine kao generatora dodane kulturno-turističke vrijednosti.

Tvrđava sv. Mihovila jedna je od najznačajnijih kulturno-turističkih znamenitosti zadarskih otoka, nepokretni je spomenik kulture i zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Nalazi se na istoimenom brdu (265 m) iznad mjesta Preka i Poljane, podigli su je Mlečani u 13. stoljeću kako bi kontrolirali Zadar, zaštitili svoje brodove i trgovce, a danas je omiljeno izletište posjetitelja i turista otoka Ugljana.

Kako je protekla prva Noć tvrđava na Sv. Mihovilu, pogledajte u FOTOGALERIJI

Snimili Silio Košta (dron) i Andrina Luić