Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

TZO Preko i zadarska regija na sajmu Tempo Libero u Južnom Tirolu

Grad Bolzano u talijanskoj pokrajini Trentino Alto Adige (Južni Tirol) protekli je vikend bio domaćin sajma Tempo Libero, na kojemu su se među mnogim izlagačima predstavile Turistička zajednica Općine Preko i Turistička zajednica Zadarske županije.

Među 44.000 posjetitelja bilo je mnogo onih koji su već nekoliko puta boravili na otoku Ugljanu i u Zadarskoj županiji, ali još više onih koji dolazak na naše područje planiraju u ovoj sezoni.

-Iz pokrajine Trentino Alto Adige, koja je od nas udaljena oko 700 kilometara, dolaze uglavnom auto-gosti, kamperi i nautičari. S obzirom na to da je riječ o bogatoj regiji, stanovnici imaju jako dobar životni standard u usporedbi s nekim drugim dijelovima Italije. Jako dobro poznaju Hrvatsku, pogotovo jadransku obalu i otoke, pristupali su nam s velikim zanimanjem, konkretnim pitanjima i planovima za buduća putovanja. Prilazili su nam posjetitelji koji su odmah uočili zadarsku regiju u kojoj su boravili više puta. S mnogima smo pričali o njihovu boravku na otoku Ugljanu, Zadru, posjetima obližnjim nacionalnim i parkovima prirode te dobili jako pozitivne povratne informacije. U četiri sajamska dana predstavili smo zadarsku regiju kao najinteresantnije područje Jadrana, a kao prednost pred ostalim dijelovima istaknuli smo dostupnost te raznolikost cijelog područja, uključujući i zadarski arhipelag, kaže Ivan Košta, direktor TZO Preko.

Dodaje kako su se na našim štandovima gosti, uz općenite informativne materijale otoka Ugljana i drugih dijelova Zadarske županije, mogli upoznati i sa smještajnim kapacitetima kao što su kampovi, turističko naselje i marine otoka Ugljana.

-Možemo se pohvaliti i jako atraktivnim vizualima te video-produkcijom koji su privukli mnogo posjetitelja na naš izlagački prostor, ističe Košta.

Grad Bolzano je središte Južnog Tirola, regije u kojoj živi oko 950.000 ljudi. Zanimljiva je dvojezičnost ove regije (talijanski i njemački jezik) i multikulturalnost koja je prisutna na svakom koraku. Regija pokriva veći dio planinskog prostora Dolomita i Južnih Alpa te je velik izvoznik hidroelektrične energije te mliječnih proizvoda,  drveta, vina, voća i papira. Turizam, pogotovo skijaški, je vrlo važan za cijelu regiju čiji se stanovnici uključuju u sve aktivnosti, a osobito cijene prirodu i sve elemente prirodnih prostora.